Na hlavný obsah

Rokovanie o zákone o RTVS sa odkladá. Rezort kultúry návrh dopracováva

Vláda o ňom tento týždeň rokovať nebude.

Rokovanie o zákone o RTVS sa odkladá. Rezort kultúry návrh dopracováva
Budova RTVS, v ktorej sídli rozhlas. Foto: RTVS/Patrik Tarics

Vláda tento týždeň nebude rokovať o zákone, ktorý zmení fungovanie RTVS. Vyhlásil to minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Informáciu pre RTVS potvrdilo aj ministerstvo kultúry. Spôsob, akým sa diskutuje o zmenách, kritizovali zástupcovia Konfederácie odborových zväzov (KOZ) aj zamestnávatelia.

„Napriek tomu, že budeme v Galante, lebo je výjazdové rokovanie vlády, vás chcem informovať, že to bude taká malá legislatívna smršť,“ avizoval minulý týždeň premiér Robert Fico (Smer-SD).

Zmeny vo verejnom obstarávaní, úpravy pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie, ale aj sociálna pomoc. To je len časť zo zákonov, o ktorých by mala vláda najbližšiu stredu (27. 3.) diskutovať. Zástupcovia odborárov a zamestnávateľov kritizujú, že takzvaná tripartita rokovala od vytvorenia vlády len dvakrát.

„Môžem so znepokojením sledovať avizovanú legislatívnu smršť, ktorú avizoval pán premiér pred pár dňami. Dúfam, že sa tie slová nenaplnia,“ poznamenala prezidentka KOZ Monika Uhlerová.

Pripravovanej legislatíve o Slovenskej televízii a rozhlase sa v Správach RTVS venoval redaktor Ivan Tománek:

Potvrdil to minister práce i rezort kultúry

Program výjazdového rokovania zatiaľ nezverejnili. Minister práce a následne aj rezort kultúry však potvrdili, že vláda na rokovaní v Galante nebude schvaľovať zmeny v RTVS.

„Mne avizovali, že by tam nemal byť zákon o RTVS na zasadnutí vlády. Aspoň tak to bolo povedané mne, pokiaľ mám správne informácie,“ uviedol Tomáš.

„Vzhľadom na počet pripomienok a komplexnosť problematiky aktuálne pracujeme na dopracovaní nového Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase s tým, že je potrebné, aby sa s návrhom oboznámila aj Legislatívna rada vlády SR. Predloženie zákona do vlády teda odkladáme do doby, kým sa k nemu Legislatívna rada Vlády SR vyjadrí,“ uviedol rezort.

„Väčšina našich pripomienok nebola akceptovaná. Práve diskusia o tomto zákone o RTVS podľa mňa nespĺňa kritéria kvalitného sociálneho dialógu,“ dodala Uhlerová.

„Ak sa príjme politické rozhodnutie, že sa ide v tomto skrátenom legislatívnom konaní, tak to, samozrejme, bude dohoda koalície a budeme to akceptovať,“ mieni predseda výboru pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko