Na hlavný obsah

Niké liga: Slovan potvrdil dominanciu a navýšil svoj náskok, Košice bodovali štvrtýkrát po sebe

Slovan má na čele už 16-bodový náskok pred Žilinou.

Niké liga: Slovan potvrdil dominanciu a navýšil svoj náskok, Košice bodovali štvrtýkrát po sebe
Na snímke radosť hráčov Trnavy po strelení gólu. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Futbalisti Slovana Bratislava potvrdili svoju dominanciu aj v prvom kole nadstavbovej skupiny o titul Niké Ligy. Tri body za víťazstvo 1:0 si odniesli z Ružomberka a v jarnej časti domácej súťaže majú zatiaľ stopercentnú bilanciu.

Na čele tabuľky majú 16-bodový náskok pred Žilinou. Tretí je Spartak Trnava, ktorý si poradil s vicemajstrom z Dunajskej Stredy 3:0. DAC figuruje na štvrtom mieste o päť bodov za „Andelmi“.

V skupine o udržanie došlo len k jednému posunu. Na siedme miesto poskočila Banská Bystrica po víťazstve 2:1 v Skalici. Pred Trenčínom, ktorý zaváhal v Košiciach (0:0), tak vedie o dva body.

Nováčik súťaže je desiaty, bodoval štvrtýkrát v rade a mierne stiahol stratu na deviatu Skalicu. V zápase posledného s predposledným medzi Zlatými Moravcami a Michalovcami ťahali za kratší koniec domáci (0:2). V tomto ligovom ročníku tak zostávajú naďalej bez víťazstva a na barážové jedenáste miesto strácajú deväť bodov.

Trnavčania zdolali Dunajskú Stredu a odskočili jej v tabuľke

Futbalisti Spartaka Trnava vstúpili do nadstavbovej časti Niké ligy domácim víťazstvom nad Dunajskou Stredou 3:0. Červeno-čierni odskočili DAC-u v tabuľke na rozdiel piatich bodov a zostávajú na treťom mieste v dvojbodovom závese za Žilinou.

FC Spartak Trnava – FK DAC 1904 Dunajská Streda 3:0 (1:0)

Góly: 45. Andzouana (vlastný), 68. Zeljkovič, 78. Ďuriš, ŽK: Andzouana, rozhodovali: Dohál – Bednár, Ferenc, 3873 divákov.

Spartak: Takáč – Koštrna, Štetina (9. Djurič), Kóša, Mikovič – Zeljkovič – Daniel, Ofori, Procházka (81. Bainovič), Azango (71. Bukata) – Ďuriš (81. Poznar). Tréner: Gašparík.

DAC: Popovič – Gruszkowski (65. Yapi), Kačaraba, Csinger, Andzouana – Kharatin – Trusa (65. Redzic), Vitális (65. Pape Cheikh), Herc, Ramadan (71. Gavrič) – Jürgens (71. Barišič). Tréner: Muňoz.

Trnavský triumf sa začal písať v 45. minúte, keď si Azangov prudký center nešťastne zrazil do vlastnej bránky Andzouana. V 68. minúte po Mikovičovom rohu a následnej skrumáži v šestnástke dopravil poskakujúcu loptu do siete z päťky Zeljkovič.

„Andeli“ definitívne rozhodli o svojom triumfe v 78. minúte, prudký Mikovičov center našiel hlavu Ďuriša, ktorý efektnou rybičkou rozjasal trnavské tribúny po tretíkrát. V 89. minúte ešte mohol pridať štvrtý trnavský gól Poznar, lenže nariadenú jedenástku za faul Yapiho nepremenil.

Žilina sa musela strachovať o výsledok

Futbalisti MŠK Žilina zvíťazili v sobotňajšom (9. 3.) zápase 1. kola nadstavbovej časti Niké ligy v skupine o titul nad FK Železiarne Podbrezová 3:2.

MŠK Žilina – FK Železiarne Podbrezová 3:2 (3:0)

Góly: 3. Bakaľa (vl.), 31. Bille, 44. Gidi – 52. Kováčik (11m), 76. Sanusi. ŽK: Gidi, Bille, Belko – Bakaľa, Bajo, Bartoš, Sanusi. Rozhodovali: K. Micheľ – Štofik, Bobko. 1239 divákov.


Žilina: Belko – Minárik, Hubočan, Ndjeungoue – Ďatko (75. Hranica), Gidi (69. Iľko), Adang, Javorček – Bille (87. P. Leitner), Sauer, Jambor

Podbrezová: Rehák – Bartoš, Bakaľa, Mielke – Kováčik, Faško (87. Masaryk), Bajo, Talakov (46. Sanusi) – Assinor (71. Yirajang), Paraj, Kabongo

Žilina otvorila duel proti nie príliš obľúbenému súperovi aktívne, Javorčekov center si už v tretej minúte nešťastne zrazil do vlastnej bránky kapitán hostí Bakaľa.

Postupne sa však tempo hry vyrovnalo, po góle volala Bajova strela pod brvno, ktorú Belko parádne vyrazil. Misky váh sa naklonili na stranu MŠK v 31. minúte, keď gól Billeho najskôr neplatil, no po preskúmaní systémom VAR ho rozhodca uznal.

Žilina do konca prvého polčasu dominovala, v 44. minúte pridal po rýchlej akcii gólovú poistku Gidi. Druhý polčas priniesol zlepšený výkon hostí, Kováčikovu snahu o obhodenie zastavil Ndjeungoue v pokutom území rukou a nariadený pokutový kop krídelník hostí premenil.

Hosťom gól vlial energiu do žíl, v 76. minúte krásnou technickou strelou vymietol pavučiny v ľavom hornom rohu Belkovej bránky Ridwan Sanusi. Podbrezová pokračovala v ofenzívnom výkone, no tretím gólom už žilinskú obranu zlomiť nedokázala.

Michalovce vyhrali druhý duel v rade

Futbalisti Michaloviec vyhrali v úvodnom kole skupiny o udržanie v Niké lige na pôde Zlatých Moraviec 2:0. Víťazný gól strelil v 63. minúte legionár Gino van Kessel.

Hostia tak vyhrali druhý zápas po sebe i v sezóne. Obe víťazstvá boli nad Zlatými Moravcami, s ktorými si poradili v záverečnom kole základnej časti 4:1. Priblížili sa ku hranici záchrany a na desiate Košice strácajú päť bodov. Zlaté Moravce majú na poslednom mieste deväťbodové manko na svojho sobotňajšieho súpera a v lige nebodovali presne tri mesiace.


FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble – MFK Zemplín Michalovce 0:2 (0:0)

Góly: 63. Van Kessel, 82. Šimko. ŽK: Duga, Brenkus – Niarchos, Magda, Šimko, Jánošík. Rozhodovali: Kružliak – Pozor, Vorel

Zlaté Moravce: Lukáč – Suľa, Gono, Nagy, Jinjolava – Balič (66. Brenkus), Duga – Mondek, Dulay (78. J.Švec) – Kuzma, Tabatadze (57. J. Švec)

Michalovce: Frelih – Magda (88, Jánošík), Dzotsenidze, Marjanovič, Bahi – Van Kessel (69. Šimko), Žofčák (69. Vaško), Bednár, Danko (88. Martinez) – Marcin, Niarchos (72. Arevalo Acosta)

V Košiciach sa zrodila bezgólová remíza

Futbalisti FC Košice a AS Trenčín remizovali 0:0 v 1. kole v skupine o udržanie sa v Niké lige. Košičania bodovali v treťom zápase po sebe, no ich náskok na predposlednú priečku znamenajúcu baráž je po víťazstve Michaloviec v Zlatých Moravciach už iba päťbodový.

Trenčania sú v šesťčlennej skupine na priebežnom druhom mieste s dvojbodovým mankom na Banskú Bystricu, ktorá si upevnila priečku, z ktorej sa tím kvalifikuje do Európskej konferenčnej ligy.

FC Košice – AS Trenčín 0:0

Rozhodovali: Očenáš – Jánošík, Čajka, ŽK: Obounet, Gallovič – Gajdoš, Stolica (mimo ihriska), 2352 divákov.

Košice: Figueiredo – Šindelář, Kružliak, Innocenti, Davis – Hočko, Faško (80. Jones), Gallovič – Obounet (67. Qose), Medved

Trenčín: Kukučka – Kmeť, Bondarenko, Stojsavljevič, Kozlovský (74. Skovajsa) – Bariš – Gong, Ben Sallam (65. Emeka), Gajdoš (74. Djerlek), Jude (74. Uchegbu) – Kupusovič

Trenčania sa snažili v prvom polčase diktovať hru a mali aj viac streleckých pokusov, niekoľko nádejných šancí mali aj domáci. V 16. minúte sa Obounet dostal k zakončeniu v šestnástke, ale brankár Trenčanov Kukučka pohotovo zareagoval.

Krátko na to mali sľubnú príležitosť aj hostia, Sunday Jude v nádejnej pozícii prestrelil bránku. Skóre neotvoril ani kapitán hostí Bariš, keď v 32. minúte prekopol bránku.


Krátko po prestávke sa Košičania pokúsili o signál po priamom kope, Kružliak skrotil loptu pre Medveda, no ten ju nedokázal spracovať. Tímy si v druhom dejstve dávali pozor na chyby v defenzíve a napokon nedokázali nájsť recept na obranu súpera.

Bystričania vedú skupinu o udržanie

Futbalisti Banskej Bystrice vyhrali v úvodnom kole skupiny o udržanie v Niké lige na pôde Skalice 2:1. Víťazný gól na priebežných 2:0 strelil v 54. minúte Martin Rymarenko.

MFK Skalica – MFK Dukla Banská Bystrica 1:2 (0:1)

Góly: 76. Krčík – 39. Veselovský, 54. Rymarenko. ŽK: Smékal, Krčík – Považanec. Rozhodovali: Ruc – Straka, Kuba.

Skalica: Luksch – Krčík, Hradecký, Podhorin, Černek – Nagy, Hollý (59. Mášik) – Morong, Haša (79. Sobczyk), Gaži (59. Matejov) – Smékal

Banská Bystrica: Hruška – Pišoja, Mensah, Godál, Migaľa, Záhumenský (76. Marquinho) – Richtárech (81. Považanec), Veselovský (Slebodník), Hlinka – Rymarenko (90.+1. Ľupták), Polievka (81. Depetris)

Dukla je siedma, vedie tak tabuľku skupiny o udržanie a živí nádej na play off o futbalovú Európu. Vyhrala po troch zápasoch a pred ôsmym Trenčínom má náskok dva body. Deviatej Skalici chýba na jej sobotňajšieho súpera priepastných štrnásť bodov.

V Ružomberku rozhodol Marcelli

V piatkovom zápase 1. kola nadstavbovej časti Niké ligy v skupine o titul zvíťazili futbalisti ŠK Slovan Bratislava na trávniku MFK Ružomberok 1:0 po góle Nina Marcelliho z nadstaveného času prvého polčasu. Na čele neúplnej tabuľky zvýšil obhajca titulu náskok pred druhým MŠK Žilina na 19 bodov.

MFK Ružomberok – ŠK Slovan Bratislava 0:1 (0:1)

Gól: 45.+1 Marcelli. Rozhodovali: Dzivjak – Hancko, Vitko. ŽK: Malý, Selecký, Smetana (tréner) – Kankava, 2387 divákov.

 Ružomberok: Frühwald – Luterán (69. Šefčík), Malý, Maslo (69. Mojžiš), Gabriel, Selecký – Lavrinčík, Zsigmund (81. Domonkos) – Hladík, Chrien, Tučný (46. Boďa)

Slovan: Borjan – Bajrič, Kašia, Wimmer – Pauschek (90.+3 Marušin), Kankava, Savvidis, Vojtko (74. Lichý) – Marcelli (74. Blackman), Kucka, Zmrhal (90. Božík)

Všetko nasvedčovalo tomu, že prvý polčas, ktorý dovtedy nepriniesol ani jednu vážnejšiu šancu, sa skončí bez gólov. No úplne v jeho závere, práve keď sa naplnila nadstavená minúta, Slovan udrel. Po pravej strane sa presadil Lukáš Pauschek a Marcelli do odkrytej brány skóroval – 0:1.

Kým do prestávky sa Liptáci len bránili, druhá polovica bola celá v ich réžii. Dve sľubné hlavičky Martina Boďu však zneškodnil Milan Borjan a Slovan udržal tesný náskok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport