Na hlavný obsah

Obľúbená železnička v Čiernom Balogu otvorila sezónu. Jeden z jej úsekov je mimo prevádzky

Dôvodom je odstraňovanie podkôrnikovej kalamity.

Obľúbená železnička v Čiernom Balogu otvorila sezónu. Jeden z jej úsekov je mimo prevádzky
Čiernohronská železnička otvorila sezónu. Foto: RTVS

Čiernohronská železnica od soboty (30. 3.) vypravuje svoje turistické vlaky. V Čiernom Balogu otvorili 33. letnú sezónu. V oblasti však vo veľkom rúbu stromy a odstraňujú podkôrnikovú kalamitu. Aj preto je jeden z úsekov mimo prevádzky.

„Na otvorenie sezóny sme sa veľmi tešili. Boli to dlhé prípravy, celú zimu a v podstate jeseň, jar sme robili na tom, aby sme mali udržané trate, vozne aj lokomotívy. Treba prejsť každý vagón, všetky brzdy, celý vzduchový systém. Čo sa týka lokomotívy, je to starostlivosť o elektrickú časť motora,“ priblížil rušňovodič Boris Hlaváč.

Čiernohronská železnica má už 115 rokov. Po obnovení starých tratí pred 33 rokmi sa stala jednou z najnavštevovanejších atrakcií v regióne.

Turistickej sezóne Čiernohronskej železnice sa v Správach RTVS venoval redaktor Marek Pivoluska:

Keďže do lesníckeho skanzenu nemôžu premávať pre lykožrútovú kalamitu a práce lesníkov, vlaky zo stanice v Čiernom Balogu vypravujú na dvoch tratiach, smerom na Dobroč a na Šánske.

„Je to zas niečo úplne iné ako bývalo. Lesnícky skanzen každý pozná, ale na Dobroči máme postavenú krásnu rozhľadňu, z ktorej je vidno Nízke Tatry, Klenovský Vepor. Do Šánskeho je zas možné prestúpiť na cyklodreziny smerom do Hronca,“ priblížil riaditeľ Čiernohronskej železnice Aleš Bílek.

Letná sezóna potrvá na železničke do polovice septembra. V tomto čase budú jazdiť vlaky na tratiach každý deň.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny