Na hlavný obsah

Na Slovensku sa rodia vína so svetovou chuťou. Na prestížnej súťaži vo Francúzsku zožali historický úspech

Meniaca sa klíma našim vínam prospieva, tvrdia odborníci.

Na Slovensku sa rodia vína so svetovou chuťou. Na prestížnej súťaži vo Francúzsku zožali historický úspech
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenské vína oceňujú aj odborníci za hranicami. Na nedávnej prestížnej súťaži vo Francúzsku slovenské vína zožali historický úspech.

V celosvetovej konkurencii si tie naše odniesli tretinu trofejí, polovicu špeciálnych cien a celkovo až 74 medailí. Odborníci sa zhodujú, že meniaca sa klíma našim vínam prospieva.

Slovenské vína na 30. ročníku Vinalies International obstáli v konkurencii takmer troch tisícok vzoriek z 38 krajín sveta.

Čo stojí za úspechom slovenských vín? Na to sa v Správach RTVS z regiónov pozrela redaktorka Jana Obrancová:

„Nie je to len otázka toho, že aj naše vinohrady vyzreli, ale aj trošku možno rozumným postupom, že aké vína posielame na súťaže, že tam neposielame naozaj čokoľvek, ale posielame vína, ktorým naši vinári veria,“ uviedla medzinárodná hodnotiteľka vín Edita Ďurčová.

„Dnes je v prevažnej miere tým kupujúcim už nová generácia, ktorá chce sviežejšie vína, povedala by som hravejšie, ale vedia oceniť aj kvalitu a uležanosť, ale jednoducho darí sa nám zaujať novými trendami,“ povedala riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková.

Špeciálne ceny si odniesli vína z Vinosadov a Tajnej, ocenenia získalo takmer 30 našich vinárstiev.

„Dokážeme vyrobiť fantastické vína aj z medzinárodných odrôd, ktoré na Slovensku bežne neboli schopné dozrieť do krásy, ako je napríklad cabernet savignon, cabernet frank, merlot, a čo mňa osobne veľmi teší, že hlavne tento rok dostalo víno devín, náš slovenský novošľachtenec, 98 bodov od francúzskych degustátorov, viac si nevieme ani želať,“ podotkla Edita Ďurčová.

Slovenským vínam sa pritom darí aj pri meniacej sa klíme, ktorá viniciam skôr praje.

„Krajiny ako je Španielsko, Francúzsko, Taliansko majú obrovské problémy s počasím. My na Slovensku si hovoríme, že je super, keď je veľa slnka, ale u nich ho je až príliš veľa a to spôsobuje, že víno stráca kyseliny a stáva sa z neho už iba taká alkoholová voda,“ podotkla Jaroslava Kaňuchová Pátková.

Prospievajú teplejšie letá

„Tie letá, čo každý asi cíti, sú oveľa teplejšie, takže to asi prospieva hlavne modrým odrodám, možno aj biele vína začínajú už byť také troška plnšie. Sú tu však veľké výkyvy počasia,“ skonštatoval obchodný riaditeľ vinárstva v Topoľčiankach Samuel Waldner.

Tie napríklad vlani pripravili slovenských vinárov asi o tretinu úrody. Tento rok sa sezóna zatiaľ vo väčšine vinárstiev rozbieha dobre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko