Na hlavný obsah

Poľsko vyšetruje ruskú špionážnu sieť proti EÚ. Spolupracuje pritom s Českom

Spoluprácu na internete potvrdila česká kontrarozviedka.

Poľsko vyšetruje ruskú špionážnu sieť proti EÚ. Spolupracuje pritom s Českom
Ilustračná snímka vojenských policajtov. Foto: TASR/Dušan Hein

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje aktivity proruskej špionážnej siete, ktorá sa zameriava na členské štáty a inštitúcie Európskej únie (EÚ). Podľa portálu onet.pl to vo štvrtok (28. 3.) oznámil hovorca vládneho koordinátora spravodajských služieb Jacek Dobrzyński.

Spolupracuje pri tom s Českou republikou, čo na internete potvrdila česká kontrarozviedka Bezpečnostná informačná služba (BIS).

Podľa ABW chceli členovia siete organizovať proruské iniciatívy a mediálne kampane v EÚ. Cieľom bolo presadzovanie oficiálnej zahraničnej politiky Kremľa. Zameriavali sa aj na oslabenie postavenia Poľska na medzinárodnej scéne, diskreditáciu Ukrajiny a povesti inštitúcií EÚ.

Poľská kontrarozviedka uviedla, že sieť na tento účel zriadila napríklad webovú stránku Hlas Európy. Uverejňujú sa na nej články, komentáre alebo rozhovory s „tendenčným, proruským tónom a v súvislosti so súčasnou medzinárodnou situáciou vrátane vojny Ruska proti Ukrajine“.

Spolupráca Poľska a Česka

Český premiér Petr Fiala v stredu (27. 3.) oznámil zaradenie niekoľkých ruských subjektov na vnútroštátny sankčný zoznam. Medzi nimi je aj Hlas Európy, spoločnosť registrovaná v Českej republike na meno poľského občana.

Český Denník N tiež informoval, že BIS odhalila sieť organizovanú Ruskom, ktorá sa snažila ovplyvniť voľby do Európskeho parlamentu v rôznych európskych krajinách.

V súvislosti s vyšetrovaním ABW vykonala prehliadky vo Varšave a v Tychách v Sliezskom vojvodstve, počas ktorých zaistila 48 500 eur a 36 000 dolárov (viac ako 33 200 eur). „Vykonané akcie sú výsledkom medzinárodnej spolupráce s rôznymi európskymi spravodajskými službami a koordinované najmä s partnermi z Českej republiky,“ uviedla ABW.

„Medzinárodná spolupráca je v súčasnej bezpečnostnej situácii absolútne kľúčová,“ reagoval na informácie o poľskom vyšetrovaní na sociálnej sieti X riaditeľ BIS Michal Koudelka.

Propagandistické a dezinformačné aktivity

Akcia ABW v Poľsku súvisí s prípadom poľského občana, ktorého v januári obvinili pre podozrenie zo špionáže pre Moskvu. Údajne sa pohyboval v okolí poľských a európskych poslancov a plnil úlohy, ktoré mu zadali príslušníci ruských tajných služieb.

Tie okrem iného zahŕňali propagandistické a dezinformačné aktivity a politické provokácie. Podľa ABW bolo ich cieľom rozšíriť ruský vplyv v Európe.

Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová nedávno počas návštevy Varšavy zdôraznila, že je dôležité, aby sa EÚ pred voľbami do Európskeho parlamentu primerane pripravila na ochranu „pred rôznymi hrozbami, zahraničnými intervenciami, dezinformačnými kampaňami, napríklad zo strany Kremľa“.

Poľský rozhlas ZET pred niekoľkými dňami informoval, že Jourová s poľskými predstaviteľmi diskutovala aj o „zisteniach týkajúcich sa volieb na Slovensku, ktoré vyhral Robert Fico, ktorý je napojený na Rusko, a o mechanizmoch, ktoré sa tam použili na manipuláciu výsledkov volieb“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet