Na hlavný obsah

Opozícia kritizuje návrh zmien v RTVS: Považuje ich za škodlivé pre slobodu slova

V piatok avizovali protestné akcie.

Opozícia kritizuje návrh zmien v RTVS: Považuje ich za škodlivé pre slobodu slova
Pohľad na výškový blok areálu RTVS v Mlynskej doline. Foto: TASR/Dano Veselský

Ministerstvo kultúry predložilo do skráteného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. RTVS v podobe, ako funguje posledných trinásť rokov, by mala skončiť. Inštitúcia dostane nielen nový názov, ale schválením zákona skončí aj jej súčasné vedenie.

Nového generálneho riaditeľa už viac nemá voliť parlament, ale rada, ktorej časť členov zvolí parlament a ďalších vymenuje ministerstvo kultúry.

Rada bude môcť generálneho riaditeľa odvolať aj bez udania dôvodu. Vzniknúť má tiež Programová rada, ktorá bude posudzovať a kontrolovať program. Navrhovaný zákon ráta aj s opätovným zavedením inštitútu zmluvy so štátom, ktorou sa dopĺňa financovanie telerozhlasu.

„Vždy som bol za to, aby manažment volili rady a nie plénum, lebo vtedy je to najviac spolitizované,“ uviedol predseda Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

Podľa neho je návrh konformný s európskou legislatívou a inšpiruje sa verejnoprávnymi médiami v Nórsku či Španielsku. Nevylúčil možnosti miernych obmien. „Ak budú manažment voliť ľudia, ktorí nesmú mať priame väzby na politické strany, je to posun dobrým smerom,“ skonštatoval.

Pozrite si celú reakciu Romana Michelka na navrhovaný zákon o Slovenskej televízii a rozhlase z Aktuálne :24:

Zrušenie verejnoprávnosti

Nový zákon o Slovenskej televízii a rozhlase kritizujú opozičné strany. Navrhované zmeny považujú za škodlivé pre slobodu slova a za zrušenie verejnoprávnosti.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka je presvedčený, že vláda postupuje podľa maďarského scenára, ktorým sa snaží postupne ovládnuť nielen bezpečnostné sily, ale aj médiá.

„To, čo vláda predstavila, je neskrývaná ambícia vytvoriť propagandistické médium, ktoré bude servilne pomáhať vláde a ktoré bude pretláčať proruské naratívy,“ uviedol Šimečka.

„Je dôležité sa proti tomu postaviť,“ zdôraznil Šimečka s tým, že okrem opozičných aktivít na pôde parlamentu očakáva aj zvýšený tlak občianskej verejnosti. Avizoval v tejto súvislosti, že v piatok (15. 3.) sa uskutoční v Bratislave verejný protest.

Negatíva voľby riaditeľa média

O proteste hovoril aj poslanec SaS Branislav Gröhling. „Snahou vládnej koalície je ovládnuť verejnoprávnu televíziu a rozhlas, aby sa z nezávislých správ stali správy, ktoré budú lahodiť Robertovi Ficovi (Smer-SD), Andrejovi Dankovi (SNS) a Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD),“ vyhlásil.

Kritizoval tiež ambíciu rezortu kultúry zásadne zmeniť kontrolnú radu a voľbu členov. Negatívne vníma, že rada by volila aj riaditeľa média. Hovorí o neakceptovateľnom útoku na RTVS, ktorý nás vzďaľuje od demokratických krajín.

Pozrite si reakcie predstaviteľov opozičných strán PS a SaS zo spravodajského bloku RTVS Aktuálne :24:

Slúžka vládnej moci

Mocenské ovládnutie RTVS bude znamenať, že verejnoprávny rozhlas a televízia sa stanú len slúžkou a handrou vládnej moci. K zámeru ministerstva kultúry presadiť legislatívne zmeny v kreovaní orgánov RTVS to uviedla predsedníčka opozičnej strany Za ľudí Veronika Remišová.

„To, čo si táto vláda dovoľuje, prekračuje všetky červené čiary a vytvára predpoklady na širší občiansky odpor. A my v parlamente urobíme všetko pre to, aby sme tejto vláde čo najviac sťažili jej snahu spáchať únos RTVS,“ uviedla Remišová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko