Na hlavný obsah

Podľa R. Michelka sa kreujú nové rady. Zákon o RTVS vracia televíziu do mečiarizmu, vyhlásil B. Gröhling

Michelko a Gröhling diskutovali o budúcnosti RTVS.

Podľa R. Michelka sa kreujú nové rady. Zákon o RTVS vracia televíziu do mečiarizmu, vyhlásil B. Gröhling
Na snímke zľava Branislav Gröhling (SaS) a Roman Michelko (SNS). Foto: RTVS

Predseda Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS) si stojí za tvrdeniami, že RTVS neprodukuje objektívne a vyvážené spravodajstvo. Opozičný poslanec Branislav Gröhling (SaS) sa telerozhlasu zastal. Odôvodnil tiež, prečo zrušili koncesionárske poplatky.

V relácii RTVS O 5 minút 12 diskutovali poslanci o zmenách v RTVS – vymenúvaní nového generálneho riaditeľa, financovaní aj o vysielacom programe.

Roman Michelko odôvodnil, prečo strana SNS a ministerstvo kultúry plánujú zmeny vo fungovaní RTVS. „Sme hlboko presvedčení, že nenapĺňa obsah toho, čo je verejnoprávnosť, to znamená nestrannosť, vyváženosť, objektívnosť,“ ozrejmil.

Ako ďalší dôvod uviedol ekonomický problém, a teda, či sa všetky prostriedky efektívne využívajú. Tvrdenia o neobjektívnosti vedenie RTVS niekoľkokrát vyvrátilo.

Michelko spochybnil prieskum, ktorého výsledky hovoria o tom, že diváci spravodajstvo RTVS považujú za najobjektívnejšie. Reagoval tiež na hromadnú pripomienku zamestnancov RTVS.

Hovoril o situácii z roku 2011, keď sa telerozhlas spájal. „Absolútne na hulváta, hrubou bagandžou, minister SaS Krajcer s jediným cieľom, brutálne účelovým, zlikvidoval Štefana Nižňanského, vtedajšieho riaditeľa RTVS,“ vyhlásil.

Návrat k „mečiarizmu“

„Zákon o RTVS ani nie že vracia televíziu do mečiarizmu, ale vracia ju do tvrdého socializmu a tento návrh ide ukončiť RTVS tak, ako ju poznáme a bude to vládna propagandistická televízia,“ reagoval Gröhling.

Dodal, že to idú urobiť troma spôsobmi, a to odvolaním súčasného riaditeľa bez udania dôvodu, vytvorením novej programovej rady a uzatvorením zmluvy so štátom.

„To znamená, že budete nejakým spôsobom vydierať televíziu a budete ju šikanovať, a keď nebude poslúchať televízia a generálny riaditeľ, tak jej jednoducho nedáte peniaze,“ skonštatoval Gröhling.

Gröhling tvrdí, že situácia z roku 2011 vôbec nebola o generálnom riaditeľovi. „V roku 2011 som nebol v parlamente, ale s pánom Krajcerom sme konzultovali množstvo vecí a v rámci ekonomickej výhodnosti bolo výhodné spojiť dve inštitúcie,“ dodal.

„To, že vtedajšie spojenie bolo nestranné a že vôbec nešlo o likvidáciu Štefana Nižňanského, tomu neverí úplne nikto. Pozor kto hovorí a čo kto robil, nemá morálne právo to vyčítať,“ oponoval Michelko.

Nový generálny riaditeľ

Nového riaditeľa chce koalícia menovať za pomoci štatutárov, ktorí budú viesť televíziu do novej voľby. „Kreujú sa nové rady a tie urobia verejný híring, kde príde osem, desať, dvanásť kandidátov,“ vysvetlil Roman Michelko.

V radách je definovaných sedem ľudí – jeden z rozhlasu, jeden z televízie, ekonóm a právnik. Ďalších troch vymenuje ministerka, ozrejmil Michelko.

Zrušenie koncesionárskych poplatkov

„V rámci koncesií televízia nemala dostatok financií, preto sme od začiatku hovorili, že financie majú byť stabilné a televízia má byť financovaná predvídateľne,“ odôvodnil Branislav Gröhling zmenu financovania RTVS. Dodal, že navrhli 0,15 percenta z HDP, nakoniec sa do zákona dostalo 0,17 percenta.

Po nástupe vlády sa zdroje pre telerozhlas znížili na 0,12 percenta, pričom koalícia zobrala televízii aj rozhlasu 50 miliónov eur, argumentoval Gröhling. Na zmenu ústavy, aby sa RTVS ochránila, podľa neho v parlamente nebola vôľa.

„Keď už ste rušili koncesionárske poplatky, jediné, kedy by to obstálo, by bol ústavný zákon. Dalo sa to urobiť aj tak, že ste mohli urobiť zákon, kde by sa každých päť rokov o mieru inflácie valorizovali koncesionárske poplatky automatom, a tým pádom by to mohlo byť vyriešené,“ skonštatoval Michelko.

Zároveň poprel, že by RTVS vzali 50 miliónov eur a tvrdí, že to bolo iba 14 miliónov. Podľa Michelka financovanie nemôže byť len zo štátneho rozpočtu, ale musí sa zvýšiť príjem aj z inzercie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko