Na hlavný obsah

Poľskí farmári opäť spúšťajú protesty. Zablokujú pri tom hraničný priechod so Slovenskom

Vyjdú na protest proti dovozu obilia z Ukrajiny.

Poľskí farmári opäť spúšťajú protesty. Zablokujú pri tom hraničný priechod so Slovenskom
Na snímke protestujúci poľskí farmári. Foto: TASR/AP

Poľskí poľnohospodári plánujú od piatku (15. 3.) dopoludnia až do odvolania blokovať hraničný priechod so Slovenskom Chyžné-Trstená na protest proti dovozu obilia z Ukrajiny do Európskej únie.

Do protestu sa podľa nej zapoja tiež vodiči traktorov a osobných vozidiel, ktorí pôjdu po ceste k hraniciam so Slovenskom.

Poľskí farmári už vlani začali protesty proti dovozu lacnejších poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny, počas ktorých napríklad zablokovali prístupové cesty k hraničným priechodom s Ukrajinou.

Tento rok vo februári potom podobnú akciu usporiadali na príjazde k hraničnému priechodu so Slovenskom Barwinek-Vyšný Komárnik, ktorý mohli využívať napríklad ukrajinskí kamionisti počas protestov poľských farmárov na hraniciach s Ukrajinou.

Hraničný priechod Chyžné-Trstená je jedným z hlavných cestných spojení zo severu Slovenska do Poľska. Od slovensko-ukrajinských hraníc je vzdialený až zhruba 300 kilometrov.

Slovensko vlani na jeseň najprv jednostranne zaviedlo zákaz dovozu štyroch poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny vrátane pšenice. Súčasný slovenská vláda premiéra Roberta Fica potom tento zákaz rozšírila o ďalšie potraviny a tovar.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet