Na hlavný obsah

Poľské hlavné mesto chce vybudovať kryty. Cieľom je pripraviť sa na každú eventualitu, tvrdí primátor Varšavy

Program budovania krytov nazvali "Varšava chráni".

Poľské hlavné mesto chce vybudovať kryty. Cieľom je pripraviť sa na každú eventualitu, tvrdí primátor Varšavy
Ilustračná snímka - Varšava. Foto: Unsplash

Varšava chce vyčleniť 117 miliónov zlotých (viac ako 27 miliónov eur) na vybudovanie krytov a realizáciu ďalších bezpečnostných opatrení v nasledujúcich dvoch až troch rokoch. Oznámil to v stredu (13. 3.) primátor poľskej metropoly Rafal Trzaskowski.

Trzaskowski podľa poľských médií povedal, že cieľom programu nazvaného „Varšava chráni“ je pripraviť sa na každú eventualitu. Susedná Ukrajina sa už viac ako dva roky bráni ruskej vojenskej agresii.

Poľsko, ktoré je členom Severoatlantickej aliancie, občanov ubezpečilo, že členstvo v NATO poskytuje bezpečnosť. Avšak ruská invázia na Ukrajinu vyvolala v krajine prípravy na potenciálne útoky, napísala agentúra Reuters.

„Situácia je výnimočná. Poľsko je, samozrejme, bezpečné, a to je najdôležitejšie. Ale prezieravý je vždy zabezpečený,“ vyhlásil podľa stanice RMF 24 Trzaskowski, ktorý vytkol bývalej poľskej vláde, že neurobila dosť v oblasti civilnej obrany.

Prístup ku krytu majú len štyri percentá obyvateľov

„Z našej vlastnej iniciatívy sme vykonali inventarizáciu miest na úkryt,“ povedal Trzaskowski na tlačovej konferencii po zverejnení správy poľského najvyššieho kontrolného úradu venovanej bunkrom v krajine. 

Audit odhalil, že prístup ku krytu majú len štyri percentá obyvateľov Poľska a ľudia ani nevedia, kde hľadať bezpečné miesto v prípade ohrozenia. Mnoho krytov navyše nespĺňa technické parametre.

„Dnes nemáme ani definíciu krytu,“ vyhlásil varšavský primátor. Dodal, že v metropole sa našlo pomerne dosť miest, ktoré by ako kryty mohli slúžiť. Ide predovšetkým o podzemné parkovisko, metro a rôzne typy podzemných stavieb.

Súčasťou nového programu má byť vybavenie krytov elektrinou či vodou. V pláne je aj pomoc nemocniciam pripraviť sa na možné nebezpečenstvo či školenie občanov, ako reagovať v mimoriadnych situáciách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet