Na hlavný obsah

Potraviny tak skoro nezlacnejú, varujú potravinári

Vyzývajú vládu, aby konala.

Potraviny tak skoro nezlacnejú, varujú potravinári
Ilustračná snímka potravín. Foto: RTVS

Potraviny tak skoro nezlacnejú. Tvrdia potravinári. Na tento rok im vláda nevyčlenila peniaze na náhrady za vysokú cenu práce a energií. Preto, ako tvrdia, nedokážu konkurovať dovezeným potravinám. Únia potravinárov Slovenska vyzýva vládu, aby konala.

„Dávame druhú najvyššiu sumu za 30 rokov zo štátneho rozpočtu pre sektor pôdohospodárstva – 76 miliónov eur,“ priblížil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (SMER-SD).

Napriek slovám ministra pôdohospodárstva, potravinári nie sú spokojní. Oni peniaze na zmiernenie dosahov vysokých cien práce a energií, nedostanú. Práve tie sa najviac podpisujú pod drahé slovenské potraviny.

Sťažnostiam potravinárov sa v Správach RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

„To nie je na to, aby sa nám zlepšili príjmy, zlepšil biznis. Je to preto, aby sme zabezpečili domácu konkurencieschopnosť,“ hovorí člen Únie potravinárov Slovenska Rastislav Machunka.

Rastislav Machunka pripomína obdobie obmedzeného dovozu potravín, keď sme boli v sortimente niektorých potravín závislí najmä od slovenských potravinárov.

Úľavy platia do júna

„Na to, aby sa dokázali dlhodobo rozvíjať, potrebujú mať približne rovnaké podmienky ako majú naši konkurenti v rámci jednotného európskeho trhu,“ uviedol Machunka.

Predseda Únie potravinárov Slovenska Daniel Molnár upozorňuje, že investičný dlh v slovenskom potravinárstve presiahol jednu miliardu eur. „Takmer 20 rokov potravinársky priemysel nedostáva peniaze zo schém štátnej pomoci, štátneho rozpočtu, čo v iných krajinách Európskej únie je úplne bežný štandard,“ povedal.

Schémy štátnej pomoci pre potravinárov totiž doteraz nepripravil ani jeden z doterajších šéfov agrorezortu. Ten súčasný podľa agrorezortu s ich prípravou finišuje. Potom, ako ich schvália Protimonopolný úrad a Európska komisia by z nich od budúceho roka mohli potravinári profitovať. Rovnako ako z trvalých odvodových úľav pre všetkých potravinárov.

„Ak Európska komisia dodatkom tento rámec predĺži, ministerstvo pôdohospodárstva je otvorené k rozšíreniu oprávnených žiadateľov,“ skonštatovala hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Veronika Daničová.

Odvodové úľavy pre potravinárov zatiaľ platia do konca júna.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko