Na hlavný obsah

Priemyselne spracované potraviny priamo vplývajú na naše zdravie. Tieto jedlá by sme mali obmedziť

Spájajú sa s 32 škodlivými účinkami na ľudské zdravie.

Priemyselne spracované potraviny priamo vplývajú na naše zdravie. Tieto jedlá by sme mali obmedziť
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Priemyselne spracované potraviny sa priamo spájajú s 32 škodlivými účinkami na ľudské zdravie. Okrem iného zvyšujú riziko srdcových ochorení, rakoviny, cukrovky druhého typu, problémov s duševným zdravím a predčasného úmrtia.

Píše o tom britský denník The Guardian s odvolaním sa na najrozsiahlejší svetový prehľad dôkazov o škodlivých dosahoch výrobkov, ako sú napríklad čokoládové tyčinky, šumivé nápoje, hotové jedlá a rýchle občerstvenie.

Častejšia konzumácia priemyselne spracovaných potravín je podľa štúdie, o ktorej napísal denník, spojená s približne o polovicu vyšším rizikom úmrtia v súvislosti so srdcovocievnymi chorobami.

O 48 až 53 percent tiež zvyšujú riziko úzkostí a ďalších duševných porúch. Podľa vedcov na to dnes už máme dostatočne presvedčivé dôkazy. S častejšou konzumáciou priemyselne spracovaných potravín je spojené aj o pätinu vyššie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny a tiež depresie.

O 40 až 66 percent sa zvyšuje riziko úmrtia v súvislosti so srdcovými chorobami, obezitou, cukrovkou druhého typu a poruchami spánku.

O ktoré potraviny ide?

Vysoko priemyselne spracované potraviny možno podľa vedcov rozpoznať tak, že obsahujú ingrediencie, ktoré ľudia nemajú bežne v kuchyni. Ďalším znakom je, že tieto potraviny obsahujú veľké množstvo rafinovaných sacharidov a pridaných tukov, a to často aj naraz.

Dobrým príkladom sú napríklad čokoládové tyčinky. Často tiež obsahujú farbivá, emulgátory, arómy a ďalšie látky, ale aj nízky obsah vitamínov a vlákniny. Naopak nespracované alebo málo spracované potraviny ako napríklad jablko či losos majú menší podiel sacharidov a tukov a málokedy obsahujú oboje zároveň.

Vedci našli dôkazy aj o tom, že vysoko priemyselne spracované potraviny súvisia aj s ďalšími ochoreniami. Ale v prípade napríklad astmy, gastro problémov alebo pri niektorých druhoch rakoviny sú tieto dôkazy len obmedzené.

Zistenia zverejnené v odbornom časopise BMJ sú založené na informáciách od takmer desiatich miliónov ľudí. V prehľade zhrnuli dôkazy z mnohých predchádzajúcich analýz a vedeckých článkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko