Na hlavný obsah

Pred desiatmi rokmi Ukrajina „prišla“ o Krym. Väčšina sveta anexiu dodnes neuznáva

Vladimir Putin pred desiatimi rokmi ovládol ukrajinský ostrov.

Pred desiatmi rokmi Ukrajina „prišla“ o Krym. Väčšina sveta anexiu dodnes neuznáva
Ilustračná snímka - archívny záber z protestov na Ukrajine v roku 2014. Foto: RTVS

Od referenda na okupovanom Kryme uplynulo už desať rokov. Za pripojenie k Rusku vtedy podľa Moskvy hlasovalo takmer 97 percent voličov. Ukrajinský Ústavný súd označil plebiscit za protiústavný. Dodnes ho považuje za nelegitímny aj väčšina medzinárodného spoločenstva.

Udalostiam na Kryme predchádzali tri mesiace trvajúce protesty na Majdane v Kyjeve a útek vtedy ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča do Ruska. Len niekoľko dní na to vypukli na Kryme proruské demonštrácie.

„Do budovy vošlo asi 30 ľudí. Potom prišiel ďalší autobus. Neviem, koľko ich bolo, ale zbraní mali toľko, že by to stačilo na vyzbrojenie celej roty,“ opísal vtedajšiu situáciu svedok Maxim.

Prvého marca už Vladimir Putin nariadil nasadenie ruských vojsk na cudzom území. Krymská vláda vzápätí požiadala Moskvu o pomoc.

“Toto nie je hrozba, ale vyhlásenie vojny našej krajine. Vyzývame prezidenta Putina, aby armádu stiahol a držal sa dohôd, ktoré naše krajiny podpísali,“ vyhlásil v roku 2014 vtedajší ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Ukrajinskému výročiu sa v Správach RTVS venoval redaktor Peter Nittnaus:

Úlohou bolo chrániť životy, tvrdil Kremeľ

Kremeľ vojakov nestiahol. Tvrdil, že ich úlohou bolo chrániť životy Rusov na polostrove. Vladimir Putin istý čas nasadenie vojska na Kryme dokonca popieral.

“Keď nás niekto požiada o pomoc, čo Krym oficiálne urobil, máme právo urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme ochránili občanov daného regiónu,“ povedal pred desiatimi rokmi prezident Putin.

Ruská armáda územie postupne ovládla. V referende zo 16. marca hlasovala drvivá väčšina ľudí za pripojenie ukrajinského polostrova k Rusku.

Západ plebiscit považoval za zinscenované divadlo a na Moskvu uvalil sankcie. “Rusko nedosiahne provokáciami nič. Medzinárodné spoločenstvo je proti akémukoľvek porušovaniu ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti,“ povedal bývalý americký prezident Barack Obama.

Za neplatné označila referendum aj väčšina sveta, len jedenasť krajín ho vtedy považovalo za legitímne. Dnes je Krym baštou Rusov, odkiaľ riadia viaceré vojenské operácie. Ukrajinci sľubujú, že ho dobyjú späť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet