Na hlavný obsah

Lekári z košickej nemocnice sa boja ďalšieho požiaru. Odborári upozornili na bezpečnostné nedostatky

Ministerka Dolinková sa chce podobnej situácii vyhnúť.

Lekári z košickej nemocnice sa boja ďalšieho požiaru. Odborári upozornili na bezpečnostné nedostatky
Budova košickej nemocnice po požiari. Foto: RTVS

Lekári z košickej nemocnice sa obávajú ďalšieho požiaru. Odborári upozornili, že ten nedávny odhalil zásadné bezpečnostné nedostatky. V budove sídlia Univerzitná nemocnica a Detská fakultná nemocnica. Podľa riaditeľa zariadenia sú všetky smernice aktuálne, platné a riadne schválené.

Keď začiatkom mesiaca zachvátil psychiatrické oddelenie Univerzitnej nemocnice Luisa Pasteura na štvrtom poschodí požiar, nemocničný personál začal s evakuáciou pacientov. Jediná cesta dolu pritom vedie po dvoch schodiskách v strede budovy.

„Bolo tam všade kopa dymu. Snažíte sa nájsť niekde nejaký zdroj čerstvého vzduchu, ktorý nie je k dispozícii,“ opísal ortopéd z košickej nemocnice Ján Pobehaj.

„Dozvedeli sme sa, že ležiacich pacientov nemáme ako riešiť, že vlastne musíme ostať pri nich. A treba povedať, že v našej budove sú stovky ležiacich pacientov,“ pokračoval neurológ Peter Zimmermann.

Problémom košickej nemocnice sa v reportáži v Správach RTVS venovali regionálne štáby a redaktorka Andrea Šeligová:

„Ja som požiadala, ako reakciu na túto nešťastnú udalosť aj všetky nemocnice, aby mi predložili evakuačné plány a krízové scenáre, aby sme dokázali efektívne predchádzať akejkoľvek takejto situácii, ktorá sa do budúcnosti mohla vyskytnúť,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

„Pripomínam, že budova je viac ako 40 rokov stará. Koncipovaná bola v úplne iných podmienkach. Všetky evakuačné plány, resp. všetky smernice sú aktuálne, platné, schválené kompetentnými orgánmi,“ skonštatoval vo vyhlásení riaditeľ košickej nemocnice Ľuboslav Beňa.

„Nemocnica na to, aby bola bezpečná, nie je dôležité, koľko má rokov, ale že či je adekvátne prispôsobovaná tej súčasnosti a tým bezpečnostným normám. Minimálne by sme chceli počuť, ako máme tých pacientov, keď sa takéto niečo nedajbože zopakuje, ako ich máme evakuovať,“ dodal predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Podľa ministerky treba najprv rozhodnúť o výstavbe nových nemocníc v Bratislave, v Martine a v Banskej Bystrici. Košickú nemocnicu zrekonštruujú, až keď na to rezort nájde peniaze.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny