Na hlavný obsah

Róbert Švec: Bezpečnosť a stabilitu by nám po vystúpení z NATO garantovali Rusko a Čína

V relácii Z prvej ruky - špeciál povedal aj to, že EÚ z finančného hľadiska nepotrebujeme.

Róbert Švec: Bezpečnosť a stabilitu by nám po vystúpení z NATO garantovali Rusko a Čína
Na snímke Róbert Švec. Foto: RTVS/Patrik Tarics

Kandidát na prezidenta Róbert Švec by bol prezidentom všetkých slušných a normálnych občanov. V rozhovore v relácii Rádia Slovensko Z prvej ruky – špeciál uviedol aj to, že má problém s agendou LGBT, hoci nemá problém s homosexuálmi.

Švec by bol za optimalizáciu mediálnej oblasti. „Nie je možné, aby na Slovensku pôsobili novinári a média, ktorí sú proti Slovensku,“ uviedol. Nemôžu mať podľa neho vplyv a ovplyvňovať mládež.

Chcel by optimalizovať aj mimovládne organizácie. Netají sa názorom, že na Slovensku nemôžu fungovať tie, ktoré sú financované zo zahraničia a snažia sa podľa neho ovplyvňovať politické dianie.

Slovensko by malo podľa neho mať prezidentskú formu vlády, čo by zabezpečovalo väčšiu stabilitu. Páčilo sa mi stanovisko Alexandra Lukašenka, v ktorom povedal, že “ja som autorita v národe“. Švec by chcel byť ako bieloruský prezident. „Každý politik túži mať takú podporu ako on,“ vyhlásil.

Uviedol, že prezident je súčasť výkonnej moci a vie si predstaviť komunikáciu so súčasnou vládou. „Prezident nemôže byť protiváhou vláde. Musí spájať, vládu a parlament, budovať vlastenectvo,“ povedal v RTVS. Pavla Gašpara by za šéfa SIS nevymenoval, je podľa neho “Ficov človek“.

Vystúpenie z EÚ a NATO ako vízia

Vystúpenia z Európskej únie a NATO vidí ako víziu pre Slovensko o niekoľko rokov. Problémom podľa neho je, že Slovensko nemá “plán B“. Podľa Šveca nemôžeme súhlasiť s tým, že nemôžeme rozhodovať o svojej azylovej politike.

„Z finančného hľadiska EÚ nepotrebujeme. EÚ potrebuje nás,“ vyhlásil. Myslí si, že ako štát nemáme suverenitu.

Slovensko by po vystúpení z NATO malo podľa Šveca tvoriť neutrálny pás medzi Ruskom a Západom, v ktorom by bolo Slovensko, Švajčiarsko, Rakúsko a Ukrajina. Nemyslí si, že by sme mali vytvárať novodobú železnú oponu.

„Ak by bolo Slovensko po vystúpení z NATO neutrálne, stabilitu a bezpečnosť by nám garantovalo Rusko a Čína,“ uviedol. Slovensko by malo byť podľa neho mostom medzi východom, západom, severom a juhom. Dodal, že Ukrajina by sa pre mier nemala vzdať svojich území.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko