Na hlavný obsah

Ruská prokuratúra varovala, že účasť na zhromaždeniach počas prezidentských volieb je porušením zákona

Opozícia občanov vyzýva, aby prišli vyjadriť svoj nesúhlas.

Ruská prokuratúra varovala, že účasť na zhromaždeniach počas prezidentských volieb je porušením zákona
Na snímke ruský vojak odovzdáva svoj hlas počas predčasného hlasovania pre nadchádzajúce ruské prezidentské voľby. Foto: TASR/AP

Prokuratúra jedného z mestských obvodov Moskvy oficiálne varovala, že účasť na nepovolených verejných zhromaždeniach avizovaných v deň prezidentských volieb – napoludnie 17. marca – bude porušením zákona. Informovala o tom vo štvrtok (14. 3.) stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Viacerí ruskí opoziční politici pred nedávnom vyzvali všetkých, ktorí nesúhlasia s politikou ruského prezidenta Vladimira Putina, aby prišli do volebných miestností 17. marca napoludnie a touto formou vyjadrili svoj odmietavý postoj. Túto akciu podporil okrem iných aj tím spolupracovníkov Alexeja Navaľného i Michail Chodorkovskij.

Prokuratúra moskovského okresu Severozápad však medzičasom v súvislosti s touto akciou vydala aktivistke hnutia Cesta domov Mariji Andrejevovej oficiálne varovanie, že jej možná účasť na úradne nepovolených verejných zhromaždeniach 17. marca o 12.00 h bude porušením zákona.

V dokumente prokuratúry, ktorý zverejnila Andrejevová, sa uvádza, že vyšetrovatelia na jej sociálnych sieťach našli informácie o „hroziacich nezákonných činoch obsahujúcich znaky extrémistickej činnosti“.

Žiadny opozičný kandidát

Hlasovanie v ruských prezidentských voľbách sa uskutoční od 15. do 17. marca. Nezávislí pozorovatelia a odborníci tieto voľby hodnotia ako neslobodné a bez politickej konkurencie. Ako kandidát sa na nich totiž nezúčastňuje žiadny predstaviteľ opozície.

Traja kandidáti, ktorí buď otvorene podporujú Putina alebo sa držia línie Kremľa, sú vnímaní ako uchádzači bez šance a podľa prieskumu dostane každý z nich päť až šesť percent hlasov.

Podľa prieskumu verejnej mienky môže Putin vo voľbách získať 82 percent hlasov. Ak sa tak stane, bude to jeho najlepší výsledok v prezidentských voľbách. Bude možné ho tlmočiť ako prejav dôvery voči vládnej moci. V posledných prezidentských voľbách v roku 2018 získal 76,7 percenta hlasov pri účasti 67,5 percenta voličov.

Putin je pri moci takmer štvrť storočia a v roku 2022 spustil inváziu na Ukrajinu. Tvrdí, že voľby sú hlasovaním o „budúcnosti Ruska“. Vojnu na Ukrajine vysvetľuje ako boj proti rozpínavosti Západu, čo nachádza dobrú odozvu u mnohých Rusov.

Volebná komisia uvádza, že v Rusku je 112 miliónov oprávnených voličov. Ďalšie dva milióny Rusov žijú v zahraničí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet