Na hlavný obsah

Vladimir Putin: Na fínskej hranici sme nemali vojakov, teraz tam budú

Rusko rozmiestni vojská pri hraniciach s Fínskom.

Vladimir Putin: Na fínskej hranici sme nemali vojakov, teraz tam budú
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko rozmiestni vojakov a zbrane pri hraniciach s Fínskom, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie v rozhovore s agentúrou RIA Novosti a televíziou Rossija-1 označil za „bezvýznamný krok“. Uviedla to dnes agentúra Reuters. Helsinki a Štokholm sa pre vstup do NATO rozhodli kvôli ruskému útoku na Ukrajinu.

„Nemali sme tam (na fínskej hranici) vojakov, teraz tam budú. Neboli tam systémy ničenia, teraz sa tam objaví, „vyhlásil Putin. „Z hľadiska zabezpečenia vlastných národných záujmov je to (pre Fínsko a Švédsko) absolútne bezvýznamný krok,“ dodal.

Desiatky rokov neutrálne Fínsko sa 31. členskou krajinou NATO stalo minulého roku v apríli. Švédsko do aliancie vstúpilo tento rok v marci. Oba štáty sú rovnako ako ich spojenci presvedčení o tom, že členstvo v zoskupení kolektívnej obrany prispeje ako k ich bezpečnosti, tak aj k bezpečnosti celej aliancie.

„Keď ruský prezident (Vladimir) Putin začal pred dvoma rokmi inváziu na Ukrajine, chcel zmenšiť vplyv NATO, získať viac kontroly nad svojimi susedmi a zničiť Ukrajinu ako suverénny štát. To sa mu ale nepodarilo. Severoatlantická aliancia je ešte silnejšia. Ukrajina je bližšie k NATO ako kedykoľvek predtým,“ poznamenal k vývoju v aliancii nedávno jej šéf Jens Stoltenberg.

Moskva už skôr uviedla, že na rozšírenie obrannej aliancie odpovie v pravú chvíľu a bez ponáhľania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet