Na hlavný obsah

Šéf poľskej diplomacie si vie predstaviť jednotky NATO na Ukrajine. Putin sa musí báť, vyhlásil

Oceňuje iniciatívu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Šéf poľskej diplomacie si vie predstaviť jednotky NATO na Ukrajine. Putin sa musí báť, vyhlásil
Na snímke poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. Foto: TASR/AP

Prítomnosť vojsk NATO na Ukrajine nie je nepredstaviteľná, povedal poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski na konferencii o Poľsku ako členskom štáte Severoatlantickej aliancie.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí o tom informovalo na sociálnej sieti X. Šéf poľskej diplomacie tiež uviedol, že víta myšlienku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý nevylúčil možnosť vyslania zahraničných vojsk na Ukrajinu.

„Prítomnosť síl NATO na Ukrajine nie je nemysliteľná. Oceňujem iniciatívu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, pretože ide o to, aby sa (ruský prezident Vladimir) Putin bál, nie o to, aby sme sa my báli Putina,“ povedal podľa ministerstva Sikorski.

Tusk nesúhlasí

Sikorského postoj sa líši od postoja poľského premiéra Donalda Tuska, ktorý odmietol myšlienku vyslania poľských vojakov na Ukrajinu.

Diskusia o možnosti nasadenia jednotiek NATO na Ukrajine sa rozprúdila po tom, ako Macron koncom februára na konferencii v Paríži v odpovedi na otázku o možnom nasadení francúzskych vojakov na Ukrajine uviedol, že nič nemožno vylúčiť.

Šéf francúzskej diplomacie Stéphane Séjourné následne spresnil, že Paríž by neposlal svojich vojakov na Ukrajinu bojovať, ale plniť iné úlohy.

V podobnom duchu ako Macron reagovali na jeho slová aj estónska premiérka Kaja Kallasová a litovský minister obrany Arvydas Anušauskas.

Myšlienku vyslania vojsk NATO však už odmietli Nemecko, Taliansko, Británia, USA, Česká republika i Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet