Na hlavný obsah

Poslanci si odklepli šesťtýždňové prázdniny. Podľa opozície chcú voľno využiť na Pellegriniho kampaň

Najbližšie budú rokovať až v apríli.

Poslanci si odklepli šesťtýždňové prázdniny. Podľa opozície chcú voľno využiť na Pellegriniho kampaň
Ilustračná snímka - slovenský parlament. Foto: TASR/Pavol Zachar

Parlamentných poslancov čaká takmer šesť týždňov bez rokovania. Cez týždeň si presunuli neprerokované body na ďalšiu schôdzu, ktorá sa začne v polovici apríla. Mnohí chcú čas využiť a ísť do regiónov medzi ľudí.

Časť opozície v tom vidí zámer vládnej koalície kampaňovať pred prezidentskými voľbami či voľbami do európskeho parlamentu.

Približne mesiac trvala posledná schôdza parlamentu na ktorej bola hlavnou témou novela trestných kódexov. Po jej viacerých úpravách sa vládni poslanci rozhodli zvyšné neprerokované body presunúť na apríl. Až na dva body ide o výlučne opozičné návrhy. Viaceré strany preto postup koalície kritizujú.

„Ešte boli neprerokované body, o ktorých sme mali riadne rokovať, ale Peter Pellegrini si naplánoval voľno na predvolebnú kampaň,“ reagoval poslanec Gábor Grendel (Slovensko).

Predseda KDH Milan Majerský má podobný názor- voľný čas však chce využiť naplno. „To nie sú prázdniny, to je kampaň pre Petra Pellegriniho, povedzme si to priamo. Pre nás je to čas, aby sme po troch mesiacoch práce v Národnej rade, keď sme rokovali aj v noci, mohli ísť do regiónov medzi ľudí,“ povedal Majerský.

Koaliční poslanci chcú ísť medzi ľudí

Šéf poslaneckého klubu Hlasu SD Róbert Puci s argumentáciou opozície, že ide o politickú kampaň, nesúhlasí. Pripomína, že o presunutých bodoch už mohla opozícia rokovať minulý týždeň.

„Všetky body, ktoré sa prehadzovali na parlamentnú schôdzu už raz mali možnosť prejsť a prepadli, pretože opozícia nebola schopná prísť a predložiť svoje návrhy,“ uviedol Puci.

Ján Richter zo Smeru SD však priznáva, že mnohí poslanci chcú ísť medzi ľudí. „Beží kampaň, v podstate jedna aj druhá. To nie len prezidentské voľby, ale súbežne aj kampaň k eurovoľbám. Myslím si, že takéto obdobie mimo parlamentu bude veľmi dôležité,“ dodal.

Podľa Romana Michelka z SNS boli posledné mesiace v parlamente náročné, keďže sa schôdze naťahovali. „Neexistuje toľko rokovacích dní v inom volebnom období ako je teraz. Mali sme sériu nepredstaviteľných obštrukcií,“ podotkol Michelka.

Hnutie Slovensko vyzvalo ďalšie opozičné strany, aby spoločne prekazili prázdninové plány koalície a zvolávali mimoriadné schôdze. Strana SaS sa však nechce nechať zatiahnuť do zbytočného politikárčenia.

Poslanci sa majú vrátiť do parlamentných lavíc 16. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko