Na hlavný obsah

Slovensko by mohlo mať nový jadrový reaktor, odborník na energetiku to vidí reálne

Vyrásť by mohol v Jaslovských Bohuniciach.

Slovensko by mohlo mať nový jadrový reaktor, odborník na energetiku to vidí reálne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko by mohlo mať nový jadrový reaktor. Pripustil to premiér Robert Fico (Smer-SD). Blok, ktorý by vznikol v Jaslovských Bohuniciach, môže vyriešiť problém s nedostatkom elektriny v najbližších dvoch dekádach. Odborník na energetiku vidí vybudovanie reaktora ako reálne.

Posledné auto s emisiami bude môcť zísť z výrobnej linky v roku 2035. Európu tak čaká prechod na výrobu ekologických vozidiel. Ruka v ruke s tým idú aj vyššie nároky na spotrebu energie.

„Pokiaľ chceme byť klimaticky neutrálni a chceme elektrifikovať celý priemysel, do roku 2050 budeme potrebovať až 3,5-krát viac elektrickej energie, ako je to dnes,“ uviedol podpredseda EK pre Európsku zelenú dohodu Maroš Šefčovič.

R. Fico pripustil, že by na Slovensku mohol vyrásť nový jadrový reaktor. Detaily zisťoval v Správach RTVS redaktor Ivan Tománek:

Na Slovensku môže podľa premiéra vzrásť spotreba elektriny do roku 2040 od 40 až do 80 percent. Takýto výrazný nárast nepokryjeme solárnymi ani veternými elektrárňami. V hre je tak možnosť dobudovať reaktor v Jaslovských Bohuniciach.

„Toto rozhodnutie musí prijať naša vláda, my to musíme urobiť. Jaslovské Bohunice nám kvôli infraštruktúre, ktorú majú, umožňujú ľahší a jednoduchší prístup k tejto téme, ako by to bolo v prípade, že ideme stavať na zelenej lúke,“ povedal Fico.

Výstavba nového jadrového bloku s výkonom nad tisíc megawattov bude zrejme stáť niekoľko miliárd eur, odkiaľ na to štát zoberie, zatiaľ predseda vlády nepovedal. „Keď zoberiem tuto najbližšie, ktorá sa stavala vo Fínsku, tak celková finálna suma je cca 12 miliárd eur. Hoci pôvodne plánovaná suma bola polovičná,“ informoval expert na energetiku Andrej Hanzel.

Analýza nemusí odrážať realitu

Postaviť nový blok je podľa odborníka reálne. Je však otázne, či v budúcnosti vzrastie spotreba energie tak výrazne, ako predpokladá súčasná analýza. „Trošku by som očakával lepšie odhady ako 40 až 80 percent. Lebo to je také, ako že naťahujeme sa pri stole, že kto povie lepšie číslo. Ten odhad spotreby musí byť kvalifikovaná, sofistikovaná robota,“ skonštatoval Hanzel.

Slovensko vlani naplno spustilo 3. blok jadrovej elektrárne v Mochovciach, 4. blok by mohol byť v prevádzke v roku 2025.

„Pokiaľ sa nevyskytne niečo, o čom dnes nevieme, tak si myslíme, že máme situáciu už pod kontrolou. Tento termín, pevne verím, že je dosiahnuteľný,“ povedal generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček.

„Keď bude spustený 4. blok, táto krajina bude z pohľadu emisií CO2 prakticky na nule,“ dodal generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Mariano Grossi

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika