Na hlavný obsah

Slovensko podporuje rozširovanie EÚ, uviedol v Ľubľane minister zahraničia J. Blanár

Poukázal tiež na potrebu manažovať finančné dopady integrácie budúcich členov.

Slovensko podporuje rozširovanie EÚ, uviedol v Ľubľane minister zahraničia J. Blanár
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár. Foto: TASR/DUNA/MTI-Zoltan Balogh

Politika rozširovania a vnútornej reformy Európskej únie (EÚ), ako aj nelegálna migrácia boli témami stretnutia ministrov zahraničných vecí štátov neformálnej skupiny Central 5 (C5), ktoré sa v utorok (26. 3.) konalo v slovinskej Ľubľane.

Slovenský minister Juraj Blanár počas neho zdôraznil, že Slovenská republika dlhodobo podporuje proces rozširovania Únie o východné i balkánske krajiny, presadzuje vyvážený prístup a rovnaké podmienky pre všetky kandidátske štáty. Informoval o tom komunikačný odbor rezortu.

Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že Slovensko práve v tomto roku oslavuje spoločne s Českom, Maďarskom a Slovinskom 20. výročie vstupu do EÚ. Poukázal tiež na potrebu manažovať finančné dopady integrácie budúcich členov.

„EÚ sa musí pripraviť na následky rozširovania, či už v oblasti sektorálnej politiky, rozpočtu alebo vnútorných rozhodovacích procesov,“ skonštatoval.

Privítal tiež rozhodnutie lídrov členských štátov EÚ o otvorení prístupových rokovaní s Bosnou a Hercegovinou.

Podporuje napredovanie Ukrajiny

SR podľa jeho slov rovnako podporuje napredovanie Ukrajiny v jej integračnom procese, nebude však dodávať vojenskú pomoc na vládnej úrovni.

Naďalej však bude podľa jeho slov pomáhať humanitárne a tiež v oblasti odmínovania. Pripomenul, že Slovensko je členom Odmínovacej koalície v rámci Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny, tzv. Ramsteinského formátu.

Spomínanú nelegálnu migráciu Blanár označil za jednu z najväčších výziev pre Úniu. S partnermi sa zhodli na tom, že Nový pakt o migrácii a azyle, ktorý odmietli krajiny V4, nepovažujú za dlhodobo udržateľné riešenie.

„V súvislosti s hraničnými obmedzeniami, ktoré v reakcii na migračné vlny prijali niektoré štáty, došlo k zásahu do jednej z najoceňovanejších výhod pre obyvateľov Európskej únie – do slobody pohybu v rámci Schengenského priestoru,“ dodal.

Pre Slovensko je však v rámci reformy rozhodovacích mechanizmov podľa neho kľúčové zachovanie princípu jednomyseľnosti.

„Každý členský štát si musí zachovať svoju politickú kontrolu a výsledkom reformy nemôže byť oslabenie rozhodovania menších krajín zrušením práva veta,“ skonštatoval Blanár.

Slovenská republika vyjadruje v tejto oblasti podľa rezortu podporu avizovanému programu maďarského predsedníctva v Rade EÚ, ktorého sa južný sused Slovenska ujme v druhej polovici roka 2024.

Formát Central 5 (C5) alebo tiež Stredoeurópska päťka vznikol v roku 2020 z iniciatívy Rakúska ako neformálne zoskupenie Česka, Maďarska, Slovenska, Slovinska a Rakúska. Rokovania sa konajú na úrovni ministrov zahraničných vecí. Najbližšie bude hostiť Slovenská republika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet