Na hlavný obsah

Slovenským železniciam na západe chýba personál. Ministerstvo financií na spoločnú diskusiu neprišlo

Železnice upozorňujú na kritickú situáciu.

Slovenským železniciam na západe chýba personál. Ministerstvo financií na spoločnú diskusiu neprišlo
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štát sa so železničiarmi stále nedohodol na riešení kritickej situácie na západnom Slovensku. Železničnej spoločnosti chýba personál. V utorok (26. 3.) chcela situáciu riešiť so zodpovednými pri okrúhlom stole.

Napriek tomu, že železničiari už pre nedostatok výpravcov zatvárajú jednu stanicu, riešenie možného kolapsu vlakovej dopravy na stole stále nie je. Všetko stojí a padá na peniazoch. Rezort financií napriek pozvaniu na okrúhly stôl neprišiel.

„Budeme hľadať spôsoby, ako nadviazať dialóg s ministerstvom financií, ale opakujeme, že sa o to pokúsime už len raz,“ upozornil podpredseda rady Odborovej asociácie výpravcov a dispečerov Matej Ferencei.

Na otázku, prečo ministerstvo financií na stretnutie neprišlo, hovorca rezortu neodpovedal. „Situácia v sektore železníc je pre Ministerstvo financií SR známa a predstavitelia rezortu úzko komunikujú s vedením ministerstva dopravy,“ informoval hovorca ministerstva financií Pavol Kirinovič.

Železničiarom chýbajú stovky zamestnancov. „Len na oblastnom riaditeľstve Trnava chýba štyristo zamestnancov,“ podotkol Ferencei.

Viac o situácii železničiarov zisťoval v Správach RTVS redaktor Oliver Remiáš:

Nepomôže ani vyššia mzda

Situáciu by zrejme nedokázalo vyriešiť ani zvýšenie platov, o ktorom odborári aktuálne diskutujú so zamestnávateľmi. Výcvik nových zamestnancov trvá príliš dlho. „Časovaná bomba momentálne stále tiká, zatiaľ sa snažia stále nájsť nejakým spôsobom riešenie,“ povedal Ferencei.

„Každá stanica na západe Slovenska je sledovaná a operatívne riešená. Keďže sú ŽSR aktuálne stále uprostred kolektívneho vyjednávania, nechceme sa zatiaľ vyjadrovať, aké sú podmienky a riešenia personálneho stavu,“ vyjadrila sa manažérka komunikácie Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Lucia Lizáková.

Železničný dopravca zatiaľ nepovedal, ako problémy na železnici ovplyvnia cestujúcich. „Nepredbiehajme, ja myslím, že dialóg je konštruktívny a v rámci možností, ktoré máme k dispozícii, sa obidve strany snažíme nájsť riešenie,“ ozrejmil generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Peter Helexa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko