Na hlavný obsah

Ministerstvo kultúry chce zmeniť spôsob financovania cirkvi. Rezort mení zákon

Novela zákona má zjednodušiť výpočet príspevku.

Ministerstvo kultúry chce zmeniť spôsob financovania cirkvi. Rezort mení zákon
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Zákon o finančnej podpore cirkví a náboženských spoločností sa má meniť. Cieľom úpravy je zvýšiť solidaritu s menšími cirkvami a zabezpečiť pri financovaní lepšiu predvídateľnosť a transparentnosť. Avízo novely zverejnilo Ministerstvo kultúry (MK) SR prostredníctvom predbežnej informácie na portáli právnych predpisov slov-lex.sk.

Rezort pripomína, že výška príspevku štátu cirkvám je v súčasnosti upravovaná podľa miery inflácie v hospodárstve SR a miery valorizácie platov zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.

Nedávne obdobie, ovplyvnené nepriaznivým ekonomickým trendom a medzinárodnými externalitami, však podľa ministerstva neodráža optimálne potrebu finančného príspevku cirkví.

„I keď cirkvi používajú takmer celý príspevok štátu na mzdové náležitosti, dokážu z neho zabezpečiť takmer len minimálnu mzdu svojich zamestnancov, predovšetkým duchovných,“ upozorňuje MK.

Zjednodušený výpočet príspevku

Novelou zákona sa má zjednodušiť výpočet príspevku štátu pre cirkvi. Rovnako zabezpečiť lepšiu predvídateľnosť a transparentnosť, vzhľadom na to, že makroekonomické ukazovatele výpočtu sú známe každoročne už v polovici rozpočtového obdobia.

Ministerstvo taktiež konštatuje potrebu precizovať vzťah výšky príspevku štátu a prípadnej zmeny počtu veriacich konkrétnej cirkvi.

Pripomienkové konanie sa má začať v máji, respektíve júni. Zákon o finančnej podpore cirkví a náboženských spoločností sa naposledy menil v októbri 2019. Vtedajšia úprava revidovala model, ktorý platil od polovice 20. storočia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko