Na hlavný obsah

Prokurátor ÚŠP rozhodol o obvinení J. Haščáka a ďalších štyroch osôb v rámci kauzy Gorila

Obvinenia sa týkajú niekoľkých trestných činov.

Prokurátor ÚŠP rozhodol o obvinení J. Haščáka a ďalších štyroch osôb v rámci kauzy Gorila
Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák. Foto: TASR/Jakub Kotian

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vydal rozhodnutie o vznesení obvinení finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi a ďalším štyrom osobám v rámci kauzy Gorila.

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy. Vyplýva to z informácií, ktoré špeciálna prokuratúra zverejnila na sociálnej sieti.

„K vydaniu uznesenia pristúpil prokurátor po tom, čo sa na základe vyžiadaných správ zistilo, že sa nejaví ako reálne bez zbytočného odkladu splnenie jeho pokynu k vzneseniu obvinení,“ uviedol ÚŠP.

Vysvetlil, že prokurátor tak postupoval vzhľadom na doterajšiu dĺžku a rýchlosť postupu vyšetrovania a úkonov v danej trestnej veci. A to v záujme práv samotných podozrivých osôb (aj poškodených).

Prokurátor ÚŠP Alexander Feník priblížil, že spis sa už nachádza na Krajskej prokuratúre v Bratislave. „Táto vec nespadá do tej kategórie vecí, ktoré by automaticky prechádzali spolu so mnou ako s doposiaľ dozorujúcim prokurátorom,“ povedal na utorkovej (19. 3.) tlačovej konferencii.

Finančníka Jaroslava Haščáka, bývalú šéfku Fondu národného majetku Annu Bubeníkovú, exministra hospodárstva Jirka Malchárka a ďalšie dve osoby v tejto kauze obvinili už v roku 2022.

Prokurátor ÚŠP však obvinenie pre formálno-procesné chyby v konaní zrušil. Vec vrátil na nové konanie a rozhodnutie vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko