Na hlavný obsah

Študenti a pedagógovia v Žiline protestovali proti zrušeniu časti fakulty humanitných vied

Správna rada tvrdí, že dôvodom je nedostatok peňazí.

Študenti a pedagógovia v Žiline protestovali proti zrušeniu časti fakulty humanitných vied
Protestujúci študenti. Foto: RTVS

Pred Žilinskou univerzitou v Žiline (UNIZA) protestovali študenti a pedagógovia z Fakulty humanitných vied. Správna rada univerzity chce totiž pre nedostatok peňazí zrušiť časť fakulty.

Protestujúci vyjadrovali najmä nespokojnosť s tým, že o pripravovaných zmenách s nimi nikto z vedenia univerzity doteraz nekomunikoval a dozvedeli sa to iba zo zápisu zasadania správnej rady.

„Ak aj sú výhrady, tak fajn. Odstráňme ich, ale tu nikto nediskutoval. Pripravte program reštrukturalizácie,“ povedal člen katedry filozofie Ján Štefanica. „Chceme rokovať s vedením univerzity o zachovaní študijného programu a týchto katedier. Sme presvedčení, že majú veľkú perspektívu,“ dodal vysokoškolský učiteľ Martin Vavruša.

Nedostatok informácií o pripravovaných zmenách drží v neistote aj študentov fakulty humanitných vied.

„Pre mňa to znamená, že by sme pravdepodobne mali dokončiť bakalárske štúdium, ale magisterské si, bohužiaľ, budeme musieť spraviť na iných univerzitách,“ vysvetlila študentka Eliška Mikušová.

Protestu pred Žilinskou univerzitou v Žiline sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Vlado Záborský:

Nedostatok finančných zdrojov

Dôvodom zmien na UNIZA má byť nedostatok zdrojov na financovanie všetkých katedier Fakulty humanitných vied. Vedenie univerzity zatiaľ konkrétne kroky nechce komunikovať. Najskôr sa plánuje na budúci týždeň stretnúť s pedagógmi fakulty.

„Potom bude nasledovať stretnutie aj so študentami. Vyjadríme sa potom, vydáme aj vyhlásenie do médií,“ priblížil rektor Žilinskej univerzity v Žiline Ján Čelko.

Vedenie univerzity hovorí predbežne o transformácii fakulty humanitných vied. V nejakej podobe by chceli zachovať študijný program mediamatika a kultúrne dedičstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny