Na hlavný obsah

Taliansko stiahne zo Slovenska systém protivzdušnej obrany. Kto bude chrániť naše atómové elektrárne, spytuje sa R. Fico

Systém nahradil vlani Patriot.

Taliansko stiahne zo Slovenska systém protivzdušnej obrany. Kto bude chrániť naše atómové elektrárne, spytuje sa R. Fico
Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Foto: SITA/Viktor Zamborský

Taliansko stiahne zo Slovenska svoj systém protivzdušnej obrany. Povedal to premiér Robert Fico (Smer-SD) vo videu na sociálnej sieti. Systém, ktorý je nainštalovaný pri Malackách vraj Taliani potrebujú na inom mieste.

Predseda vlády sa preto pýta, kto bude chrániť naše atómové elektrárne. Spojenci pomáhajú s ochranou slovenského vzdušného priestoru od začiatku vojny na Ukrajine, keď vláda Eduarda Hegera poslala Kyjevu sovietsky systém S-300. Namiesto neho k nám poslali Patriot, ktorý vlani nahradil práve taliansky systém.

Pozrite si blok Správ :24, ktorý sa téme venoval:

O J. Blanárovi aj RTVS

Fico obhajuje stretnutie šéfa slovenskej diplomacie Juraja Blanára s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Turecku. Vo videu hovoril o vyváženej a suverénnej slovenskej zahraničnej politike.

Pripomína totiž aj nedávne stretnutie ministra obrany Roberta Kaliňáka s jeho americkým rezortným kolegom, ministrom obrany USA Lloydom Austinom v Pentagóne. „Nech je príkladom našej odvážnej suverénnej slovenskej zahraničnej politiky nielen schopnosť pomenovávať veci správnymi slovami, ale aj konať vyvážene,“ odkázal Fico.

Premiér na margo stretnutia Blanára s Lavrovom na okraj diplomatického fóra v Antalyi poznamenal, že o ňom vedel.

„Vedel som o tomto stretnutí a odporúčal som ministrovi, aby sa s ruským ministrom stretol,“ skonštatoval Fico. Ministri zahraničných vecí mali na stretnutí podľa premiéra hovoriť o možnostiach, ktoré môže priniesť pripravovaný mierový samit vo Švajčiarsku.

Premiér sa nevyhol ani opätovnej kritike RTVS. V tejto súvislosti poznamenal, že požiada ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú, aby prišla s návrhmi, ako zákonným postupom vrátiť verejnoprávnosť a objektívnosť do vysielania RTVS. Na „urobenie poriadku s RTVS“ ho majú vyzývať aj mnohí občania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko