Na hlavný obsah

Účasť v ruských prezidentských voľbách bola rekordne vysoká, hlási tamojšia volebná komisia

Nezávislí pozorovatelia a odborníci považujú voľby za neslobodné.

Účasť v ruských prezidentských voľbách bola rekordne vysoká, hlási tamojšia volebná komisia
Žena volí v ruských prezidentských voľbách. Foto: TASR/AP

Účasť v tohtoročných voľbách v Rusku bola rekordne vysoká a dosiahla 77,4 percenta. Oznámila to v pondelok (18. 3.) ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK). TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Účasť je rekordná – bezprecedentných 77,44 percenta. Toto sa v dejinách Ruska nikdy nestalo,“ uviedla predsedníčka ÚVK Ella Pamfilovová po sčítaní 99 percent hlasov.

V prezidentských voľbách zvíťazil po sčítaní takmer všetkých hlasov opäť šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorý podľa volebnej komisie získal rekordných takmer 76 miliónov hlasov, čo je taktiež rekordný počet.

„Dokázali sme sami sebe, že sme nezávislý národ… a Západu sme ukázali, že sme zjednotení. Sme na to hrdí,“ vyhlásila Pamfilovová.

Nezávislí pozorovatelia a odborníci považujú prezidentské voľby v Rusku v roku 2024 za neslobodné a bez politickej konkurencie, keďže v nich nekandidoval žiadny predstaviteľ opozície. Traja kandidáti pripustení k voľbám buď otvorene podporovali Putina, alebo sa držali línie Kremľa.

EÚ výsledky na okupovaných územiach Ukrajiny neuzná

Európska únia nikdy neuzná výsledky Ruskom organizovaných prezidentských volieb na okupovaných územiach Ukrajiny. Uviedla v pondelok vo vyhlásení únijnej diplomacie. Výsledky hlasovania na týchto územiach sú podľa EÚ neplatné a ruské politické vedenie za ne ponesie následky.

V Rusku samotnom hlasovanie sprevádzal „alarmujúci nárast porušovania občianskych i politických práv“, dodáva EÚ. Ruskí voliči podľa nej nemali skutočnú možnosť výberu a len obmedzený prístup k informáciám. Legitimitu ruských prezidentských volieb podľa EÚ tiež podkopáva fakt, že úrady k voľbám neprizvali nezávislých pozorovateľov Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR).

EÚ opäť zdôraznila svoju podporu ukrajinskej nezávislosti, suverenite a územnej celistvosti a opätovne vyzvala Rusko na zastavenie agresie a stiahnutie všetkých vojsk aj vojenskej techniky zo susednej krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet