Na hlavný obsah

V deň pohrebu A. Navaľného zatkla ruská polícia vyše 100 ľudí

Zadržania sa udiali vo viacerých mestách.

V deň pohrebu A. Navaľného zatkla ruská polícia vyše 100 ľudí
Muž drží portrét Alexeja Navaľného a horiace sviečky. Foto: Profimedia

V deň pohrebu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného v rôznych mestách Ruska zadržali viac ako 100 ľudí. V sobotu (2. 3.) o tom informovala britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na údaje ľudskoprávneho projektu OVD-Info monitorujúceho počty zadržaných počas protestov a poskytujúceho im právnu pomoc.

OVD-Info spresnil, že k 01.15 h moskovského času v súvislosti s Navaľného pohrebom v 19 ruských mestách zadržali najmenej 104 ľudí.

Väčšina zadržaní – viac ako 20 – sa odohrala v meste Novosibirsk. V Moskve v piatok (1. 3.) policajti zaistili 15 ľudí. Pričom noc na sobotu na policajnom oddelení v okrese Marjino strávili tri osoby.

Ďalšieho zadržaného nechali cez noc na policajnom oddelení vo štvrti Bratejevo, v ktorej sa nachádza Borisovský cintorín, kde Navaľného pochovali. V sibírskom meste Omsk zadržali 15 ľudí a desať ich hlásia z Jekaterinburgu.

V Kazani polícia zadržala najmenej osem osôb, pričom sedem z nich trávilo noc v cele policajného zaistenia. Päť zadržaných hlásili z mesta Voronež, po štyroch v Astrachani a Nižnom Novgorode, tri osoby v Petrohrade.

K zadržaniam došlo aj v Murmansku, Čeľabinsku, Vladikavkaze, Ulan-Ude a ďalších mestách.

Navaľného smrť

Podľa úradov Navaľnyj zomrel 16. februára vo väzenskom tábore za polárnym kruhom. Ruská väzenská služba tvrdí, že mu po prechádzke prišlo náhle nevoľno, stratil vedomie a oživiť sa ho nepodarilo väzenským zdravotníkom ani privolaným záchranárom.

V jeho úmrtnom liste sa uvádza, že zomrel prirodzenou smrťou. Príbuzní a spolupracovníci Navaľného, ako aj západní politici vinia z politikovej smrti ruského prezidenta Vladimira Putina.

Po Navaľného smrti jeho príbuzní a podporovatelia niekoľko dní žiadali ruské vedenie i samotného Putina o vydanie tela, aby ho mohli dôstojne pochovať. Napokon sa tak stalo až minulú sobotu 24. februára.

Pohrebný obrad sa uskutočnil v piatok 1. marca v chráme zasvätenom ikone Bohorodičky Zmierni môj žiaľ v moskovskej štvrti Marjino, kde Navaľnyj s rodinou býval. Pochovaný je na Borisovskom cintoríne v susednej štvrti Bratejevo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet