Na hlavný obsah

V Katalánsku začali v lekárňach zadarmo poskytovať menštruačné pomôcky určené na opakované použitie

Program je súčasťou snahy o zníženie tzv. menštruačnej chudoby.

V Katalánsku začali v lekárňach zadarmo poskytovať menštruačné pomôcky určené na opakované použitie
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/DPA

Španielsky región Katalánsko v pondelok (4. 3.) začal v lekárňach bezplatne poskytovať menštruačné pomôcky určené na opakované použitie, ako sú kalíšky, spodná bielizeň či látkové vložky. Krok regionálnej vlády môže pomôcť približne 2,5 miliónu ľudí, uviedol denník The Guardian.

Program je súčasťou snahy regionálnej vlády o zníženie takzvanej „menštruačnej chudoby“, čo je termín označujúci skutočnosť, že niektoré ženy kvôli nízkemu príjmu nemajú prístup adekvátnym pomôckam.

Opatrenie bolo zavedené po tom, ako prieskum zistil, že 44 percent žien, ktoré v Katalánsku používajú tieto hygienické potreby, si nemôže dovoliť tie, ktoré by si želali.

Okrem toho 23 percent žien uviedlo, že musia opakovane používať výrobky určené na jedno použitie.

Obmedzená dostupnosť výrobkov, často kvôli cene, nedostatku verejných toaliet alebo vzdelania, môže viesť k tomu, že dievčatá a ženy vynechajú školu alebo prácu. Zvyšuje sa tiež riziko infekcie a syndrómu toxického šoku.

Päťdesiatpäťročná úradníčka Ester Mirallesová uviedla, že keby muži menštruovali, problém by sa riešil oveľa skôr. „Týka sa to všetkých žien – tých, ktoré si to našťastie ešte môžu dovoliť, aj tých, ktoré si to dovoliť nemôžu,“ povedala.

Opakovane použiteľné výrobky znižujú náklady

Podľa úradu môžu ženy za hygienické potreby minúť za celý život v priemere 2 500 eur, ale voľba opakovane použiteľných výrobkov zníži náklady na približne 145 eur.

Opatrenie začalo platiť vo viac ako 3 300 katalánskych lekárňach. Cieľom iniciatívy je tiež znížiť množstvo odpadu, ktoré v Katalánsku každoročne vzniká v dôsledku používania tampónov a hygienických vložiek, a to o viac ako 9-tisíc ton.

Osemnásťročná študentka Helena Herranzová uviedla, že by rada vyskúšala výrobky na opakované použitie. „Počas života používame veľa vložiek, tampónov, veľa materiálu, ktorý znečisťuje životné prostredie,“ dodala.

V roku 2020 sa Škótsko stalo prvou krajinou, ktorá ponúka tieto hygienické výrobky zadarmo. Katalánska vláda však uviedla, že ide o prvý prípad toho, keď sú zadarmo rozdávané menštruačné pomôcky určené na opakované použitie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet