Na hlavný obsah

Pod troskami bytového domu v ukrajinskej Odese zomrel aj trojmesačný chlapec

Zomreli najmenej dve osoby, ďalšie môžu byť pod troskami.

Medzi obeťami ruského dronového útoku, ktorý v noci na sobotu (2. 3.) smeroval na juhoukrajinské mesto Odesa, je aj trojmesačné dieťa. Podľa britskej stanice BBC to v sobotu potvrdili miestne úrady.

Dodali, že podľa aktualizovaných zistení o život prišli tri osoby vrátane spomínaného trojmesačného chlapčeka. Jeho matku stále hľadajú pod ruinami bytového domu polozrúteného po náraze samovražedného dronu.

Oficiálne údaje o tom, koľko ľudí je pod troskami, nateraz nie sú k dispozícii. Oblastná prokuratúra v Odese informovala, že za nezvestných sa považuje šesť obyvateľov domu.

Miestne médiá s odvolaním sa na záchranárov píšu, že pod troskami môže byť až 12 ľudí. Dodávajú, že útok zničil 18 bytových jednotiek.

K nočnému útoku na Odesu sa medzičasom vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý vo svojom statuse na sociálnych sieťach spomenul aj to, že bezpilotnými lietadlami zasiahli aj Charkov na východe Ukrajiny a viaceré lokality v Sumskej oblasti na severovýchode krajiny.

Zelenskyj vo svojom statuse apeloval, že Ukrajina potrebuje od svojich spojencov viac systémov protivzdušnej obrany.

„Je potrebné posilniť ukrajinský vzdušný štít, aby sme našim ľuďom dodali ochranu pred ruským terorom. Viac systémov protivzdušnej obrany, viac rakiet protivzdušnej obrany – to zachraňuje životy,“ napísal ukrajinský prezident.

Rusi opäť útočili

Ukrajinské letectvo informovalo, že Rusko v noci na sobotu vyslalo na Ukrajinu 17 dronov, z ktorých sa ich 14 podarilo zostreliť. Na Odeskú oblasť zaútočilo osem dronov. Protiletecká obrana ich podľa ukrajinskej armády zničila sedem, ôsmy zasiahol deväťposchodovú budovu.

Jednu obeť si vyžiadal nálet bezpilotných lietadiel tiež v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Zahynul tam starší muž, keď jeho dom zasiahol dron.

Rusko oznámenie ukrajinských úradov a armády nijako nekomentovalo. Správy o počte vyslaných či zničených dronov nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet