Na hlavný obsah

Veľká noc ako sviatky prejedania sa. Odborníci radia jesť s mierou

Prejedaním sa si môžete spôsobiť vážne problémy.

Veľká noc ako sviatky prejedania sa. Odborníci radia jesť s mierou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pre kresťanov bolo súčasťou prípravy na veľkonočné sviatky aj pôstne obdobie, ktoré vrcholí prísnym pôstom na Veľký piatok. Vzápätí sa odporúča až do Veľkonočnej vigílie v sobotu. Naopak, na veľkonočnú nedeľu a v pondelok si doprajeme viac jedál. Podľa odborníkov je najdôležitejšie jesť s mierou.

Sviatky Veľkej noci sa začínajú veľkým pôstom, ale po ňom sa spájajú aj s množstvom jedla bohatého na kalórie, tuky aj cukry.

„Po 40-dňovom pôste je organizmus oddýchnutý, tráviaci trakt tiež. Keďže my dodáme takéto ťažké veci do organizmu, tak ten sa s tým musí vyrovnať,“ uviedla nutričná terapeutka Lívia Gregušová.

Veľkonočnému prejedaniu sa sa v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Dominik Veľas:

K veľkonočným jedlám patrí údená šunka, klobásy, šaláty aj koláče. Odolá im málokto. Kvalitné údeniny v malom množstve by organizmus nemali zaťažiť.

„Na údeninách je najväčšie nebezpečie po prvé množstvo a po druhé pôvod. Nie je jedno, kto údil, nie je jedno, aké to mäso je. Toto by človek mal vedieť, keď si krája šunku,“ ozrejmil lekár Ľubomír Skladaný.

Vážne zdravotné problémy

Keď cez sviatky konzumujeme viac jedla, má to podľa odborníka vplyv aj na náš metabolizmus.

„Je veľké riziko v tom, že sa zase o stupienok posunú naše normy. To, čo naozaj metabolické dráhy uspokojí, zasýti, sa nám zase posunie o nejaký milimeter smerom ešte k väčšiemu obžerstvu,“ zdôraznil Skladaný

Spúšťačom prejedania sa je podľa lekárov aj stres. „Nastávajú problémy a oni to cítia tak, že potrebujú organizmus zasýtiť jedlom. A myslia si, že vlastne stres tým pominie,“ dodala Gregušová.

Prejedanie sa môže spôsobiť vážne zdravotné problémy najmä ľuďom, ktorí trpia ochorením žlčníka alebo pečene.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko