Na hlavný obsah

Veľká noc by nemala ovplyvniť volebný výsledok ani účasť, zhodujú sa kandidáti aj odborníci

Očakáva sa však kampaň na sociálnych sieťach.

Veľká noc by nemala ovplyvniť volebný výsledok ani účasť, zhodujú sa kandidáti aj odborníci
Zľava prezidentskí kandidáti Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Foto: RTVS/Barbara Čierna, koláž RTVS

Boj o prezidentský palác preruší Veľká noc. Kandidáti avizujú, že počas týchto dní pozastavia svoju kampaň. Neobávajú sa, že by mala Veľká noc vplyv na účasť, či dokonca na výsledok volieb. Podobný názor majú aj odborníci.

Obaja kandidáti na nového prezidenta dopredu avizovali, že počas najväčších kresťanských sviatkov nebudú viesť kampaň a nechajú ľudí oddychovať. „Viem veľmi dobre, čo je Veľký piatok, Veľkonočná nedeľa, takže ja budem toto ctiť a svätiť, samozrejme, s mojou rodinou. Ľudia majú mať vtedy pokoj,“ uviedol v nedeľu (24. 3.) kandidát Ivan Korčok.

„Ja si myslím, že Veľkonočný piatok či Veľkonočný pondelok alebo sobota, nedeľa, že treba dať ľuďom pokoj, aby sa mohli naozaj stíšiť a venovať sa tomu, o čom Veľká noc je,“ povedal v sobotu (23. 3.) kandidát Peter Pellegrini.

Ako môžu veľkonočné sviatky vplývať na kampaň zisťovala v reportáži v Správach :24 redaktorka RTVS Katarína Wildová:

„Myslím, že to je dobré rozhodnutie. Ale otázne je, oni navonok nemusia nič robiť, ale tie ich strany, alebo tie štáby a tímy využijú čas na to, aby zmobilizovali svojich voličov a na druhej strane, aby tú protistranu sa snažili nejako očierniť,“ myslí si predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš.

„O to efektívnejší a o to intenzívnejší bude utorok, streda až do moratória. Pôjde o finiš. Budú po veľkej noci tie superfinálové debaty a ľudia- sa rozhodnú,“ podotkol poslanec Roman Michelko (SNS).

Očakáva sa „iná aktivita“

Sociologička a bývalá premiérka Iveta Radičová si myslí, že obaja kandidáti budú aktívni aj počas sviatkov, no inak.

„Očakávam priam nápory na sociálnych sieťach, a v online médiách a na platformách, to budú používať obidvaja kandidáti. Lebo v 21. storočí zásadný vplyv na výsledok volieb majú sociálne siete. Takže aj keď nebudú v teréne, určite budú veľmi aktívni na sociálnych sieťach,“ povedala Radičová.

„Predpokladám, že kampaň bude intenzívna. Či bude dostatočne intenzívna pozornosť a všímavosť ľudí k týmto témam, je samozrejme otázne, ale karty sú rozdané, termín je jasný,“ uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

Politici ani odborníci si nemyslia, že by mohli sviatky nejako intenzívne zamiešať karty.
„Zatiaľ si nespomínam na to, že by pri nejakých voľbách, podobná situácia. Teda to čo vôbec nesúvisí s voľbami, počasie, prípadne prázdniny alebo v tomto prípade sviatok, že by nejako ovplyvnili volebnú účasť. Myslím si že skôr nie,“ uviedol politológ Grigorij Mesežnikov

Politici sviatky považujú za výhodu

Politici dokonca vidia v sviatkoch aj istú výhodu. Ľudia sa môžu pri rodinných stretnutiach spoločne rozhodovať, ktorému kandidátovi dať hlas.

„Mám pocit, že voliči, ktorí chcú demokratické a európske Slovensko, bez ohľadu na počet dní kampane, budú chcieť ukázať, že Robert Fico nemôže mať všetko,“ povedal predseda poslanekého klubu hnutia PS Martin Dubéci

„Ak tu chceme mať ozaj po 10 rokoch prezidenta, ktorý sa postaví za ľudí, za Slovensko, tak na to si treba zobrať aj nejaké tri dni na premyslenie a myslím si, že veľkonočné obdobie je na to úplne ideálne,“ dodal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Volebná kampaň v druhom kole vyvrcholí v stredu (3. 4.). Dva dni pred voľbami sa opäť začne moratórium.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko