Na hlavný obsah

Daniel robí vo firme Dell celý život, odbory spoluzakladal ako vrcholový manažér. Po prepustení chce podať žalobu

O prípad sa zaujíma aj minister práce.

Daniel robí vo firme Dell celý život, odbory spoluzakladal ako vrcholový manažér. Po prepustení chce podať žalobu
Prepustený zamestnanec technologickej spoločnosti Dell Daniel Andráško. Foto: RTVS

Prepustený zamestnanec technologickej spoločnosti sa chce obrátiť na súd. Daniel Andráško trvá na tom, že ho ako odborárskeho funkcionára prepustili nezákonne. O prípad sa zaujíma aj minister práce.

Daniel Andráško pracuje v jednej z medzinárodných technologických spoločností celý život. Odborovú organizáciu s ďalšími kolegami založil netradične. Ako jeden z vrcholových manažérov. Neskôr dostal on aj jeho kolegovia z vedenia odborov výpoveď. Skončiť by mal o pár týždňov.

„Nie je asi náhoda, že z desiatich členov predsedníctva práve títo štyria dostali výpoveď,“ vyhlásil Andráško.

Prípadu prepusteného odborára sa v Správach RTVS venoval redaktor Oliver Remiaš:

Osud odborov v slovenskej pobočke technologického gigantu zaujal aj rezort práce. Minister Erik Tomáš (Hlas-SD) sa plánuje stretnúť s predstaviteľmi spoločnosti.

„Budem žiadať vysvetlenie. V každom prípade, už som vydal pokyn inšpektorátu práce, aby preveril konanie zamestnávateľa,“ uviedol Tomáš.

Tvrdia, že výpovede boli protiprávne

Prepustení odborári dlhodobo tvrdia, že ich výpovede boli protiprávne. Výpoveď Daniela Andráška hneď z troch dôvodov.

„Je chránený z titulu predsedu odborov, pri prepúšťaní sa vyžaduje súhlas odborov, ktorý teda nebol udelený,“ upozorňuje viceprezident odborovej organizácie Technologies unions Slovakia Miroslav Masiarčin.

„Keďže ide o osobu so zdravotným postihnutím, na to, aby mohol zamestnávateľ dať výpoveď, potrebuje predchádzajúci súhlas úradu práce,“ dodala právnička Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím Eva Domoráková Arnoldová.

„Súčasne je chránený ako predseda European working counsel, kedy opäť náš Zákonník práce predpokladá súhlas odborov na jeho prepustenie,“ hovorí Masiarčin.

Spoločnosť, pre ktorú odborári pracovali poprela, že by zamestnancov prepustila preto, že sú odborári. Pozície, na ktorých pracovali zrušili.

„Ochranu osobných údajov a dôvernosť zmlúv s našimi zamestnancami berieme veľmi vážne a nemôžeme sa vyjadrovať k špecifickej situácii niektorého z našich zamestnancov,“ informovala riaditeľka právneho oddelenia Dell Slovakia Zdenka Hrubešová.

Daniel Andráško avizuje podanie žaloby. Stoja za ním Konfederácia odborových zväzov aj Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko