Na hlavný obsah

Chýbajúci personál v nemocniciach by mohli nahradiť študenti. Rezort zdravotníctva prišiel s návrhom

Návrh zákona je už v parlamente, opozícia má výhrady.

Chýbajúci personál v nemocniciach by mohli nahradiť študenti. Rezort zdravotníctva prišiel s návrhom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Študenti stredných zdravotníckych a vysokých škôl by mohli počas letných prázdnin pracovať v nemocniciach. Ako sestry, asistenti či sanitári. Ministerstvo zdravotníctva chce tak čiastočne vyriešiť problém s nedostatkom zdravotníkov. Návrh zákona je už v parlamente. Opozícia má k nemu výhrady.

Študent všeobecného lekárstva by mohol po šiestich semestroch pracovať ako praktická sestra – asistent. Žiak druhého alebo tretieho ročníka strednej zdravotníckej školy v odbore všeobecná sestra ako sanitár. Ministerstvo v návrhu určuje, ktorí žiaci a študenti môžu vykonávať vybrané zdravotnícke povolania.

„Ak by sa ho podarilo prijať v skrátenom legislatívnom konaní, tak verím, že už toto leto 2024 by sa mohli či už medici alebo aj študenti stredných zdravotných škôl skôr dostať do praxe,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Zmeny iniciovali študenti. Počas letných prázdnin totiž často brigadujú inde, ako v nemocniciach. Medik Radoslav mohol doteraz vypomáhať ako sanitár. Po novom by mohol zastúpiť praktickú sestru – asistentku.

Práci študentov zdravotníckych škôl v nemocniciach sa v Správach RTVS venovala Veronika Čokinová:

„Keďže pozícia sanitár nezahŕňala všetky výkony, ktoré by práve pre nás boli cenné v rámci štúdia, ako je vôbec podávanie infúzie, či zavádzanie sondy,“ povedal študent tretieho ročníka všeobecného lekárstva LF SZU Radoslav Heriban.

„Dosť by pomohli v dovolenkovom období práve aj zamestnancom, ktorí si chcú čerpať dovolenky. Žiakom tiež nepadne zle, keď si budú môcť v praktických podmienkach bez učiteľa vyskúšať, ako im to ide,“ vyhlásil prezident Asociácie stredných zdravotníckych škôl SR Miroslav Sekula.

Nedokážu nahradiť sestry s rokmi skúseností

Komora sestier upozorňuje, že študenti nedokážu zastúpiť praktické sestry a asistentky s rokmi skúseností.

„Je tu riziko, pretože aj študenti súvislej praxe v rámci ošetrovateľstva v letných mesiacoch musia túto prax realizovať pod dohľadom skúseného zdravotníka. Nie je to plnohodnotná náhrada toho, čo potrebujeme,“ skonštatovala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Opoziční poslanci tvrdia, že návrh ministerky zdravotníctva je dobrý, no nepáči sa im, že ho chce presadiť zrýchlene a bez diskusie.

„Zákon nevidia jednotliví hráči v sektore. Môže obsahovať veľa chýb, ktoré sa musia následne meniť. Toto je samozrejme problém, ale vecne je zákon úplne v poriadku. Vieme ho podporiť, nie však skrátené konanie,“ uznala poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS).

Poslanci parlamentu budú o zákone v zrýchlenom konaní hlasovať na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko