Na hlavný obsah

Čo sú to iránske revolučné gardy? Chránia krajinu a jej režim, no podporujú aj teroristické skupiny

USA ich zaradili na zoznam teroristických organizácií.

Čo sú to iránske revolučné gardy? Chránia krajinu a jej režim, no podporujú aj teroristické skupiny
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ozbrojené aktivity Iránu majú vždy za úlohu viesť iránske revolučné gardy. Ich najdôležitejšou úlohou je ochrana islamského režimu v krajine a posilňovanie jeho vplyvu aj v zahraničí.

Sú tiež známe svojou podporou teroristických skupín a aktivít v regióne Blízkeho východu. Podliehajú najvyššiemu iránskemu duchovnému vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu.

Iránske revolučné gardy, známe aj ako Pasdaran, vznikli v roku 1979 počas iracko-iránskej vojny. Ešte v tom istom roku sa podieľali na víťazstve islamskej revolúcie. Majú chrániť hranice, vnútornú bezpečnosť štátu a najmä režim islamských duchovných.

Iránskym revolučným gardám sa v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka RTVS Klaudia Mikolášová:

„Z veľkej časti kontrolujú iránsku ekonomiku. Podieľajú sa na celom rade legálnych aj nelegálnych ekonomických aktivít. A vďaka tomu sa z nich stáva omnoho dôležitejší a relevantnejší aktér vo vnútroštátnej iránskej politike. Kontrolujú priemysel, financie a môžu si kupovať ďalší vplyv,“ vysvetlil politológ Josef Kraus z Masarykovej univerzity v Brne.

Iránske revolučné gardy sú oddelené od iránskej armády. Majú svoje vlastné pozemné jednotky, námorníctvo, letectvo, rozviedku a špeciálne útvary či raketovú výzbroj. Ich početný stav dosahuje zhruba 100-tisíc mužov pri pozemných jednotkách a 20-tisíc pri námorníctve.

Teroristická organizácia

V auguste 2007 sa objavili správy, že vláda USA zaradí Iránske revolučné gardy na zoznam teroristických organizácií. Stalo sa tak v roku 2019.

„Americký zoznam teroristických organizácií nie je vôbec záväzný globálne a mimo územia USA to vôbec nič neznamená. Je to iba akési gesto označenia revolučných gárd ako teleso, ktoré podporuje teroristické aktivity doma aj v zahraničí,“ dodal Kraus.

Revolučné gardy v istom zmysle fungujú skôr ako štát v štáte. Vlastnia viac ako stovku spoločností a vstúpiť do nich môžu len politicky preverené osoby. Z pohľadu fungovania ich prirovnávajú k organizáciám ako je napr. CIA alebo KGB.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet