Na hlavný obsah

Dotácie pre zbrojovky obišli Slovensko. Časť opozície si myslí, že dôvodom je zahraničná politika vlády

Odborník vidí problém inde.

Dotácie pre zbrojovky obišli Slovensko. Časť opozície si myslí, že dôvodom je zahraničná politika vlády
Ilustračná snímka výroby munície. Foto: RTVS

Pološtátna zbrojárska firma z Dubnice nad Váhom nedostala dotáciu od Európskej komisie. Firmy z okolitých štátov pritom boli úspešné. Odborník si myslí, že peniaze išli tam, kde je najvyššia pridaná hodnota.

Podporiť domácu výrobu munície. S týmto cieľom rozdeľovala Európska komisia 500 miliónov eur. Napríklad fabriky v Maďarsku získali viac ako 22 miliónov, výrobca v Česku takmer 5 miliónov eur.

Slovenská pološtátna firma, ktorá vyrába delostreleckú muníciu v Dubnici nad Váhom, sa bude musieť zaobísť bez dotácie.

„Vedenie, ktoré tam je, nikto nemenil. Niekde asi bude chyba, a to by si mal potom vyriešiť minister obrany a nahliadnuť do toho, akým spôsobom celý proces prebiehal. Ako sa pripravoval a či to vedenie zvládlo alebo nezvládlo,“ povedal člen brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (SaS).

„Je to ekonomická otázka. Každý súkromný subjekt má záujem podnikať a tvoriť zisk, ale z morálneho hľadiska hovorím, že v tom nevidím zásadný problém,“ uviedol predseda výboru Tibor Gašpar (Smer-SD).

Dotáciám pre zbrojovky sa v Správach RTVS venovala redakcia RTVS a redaktor Vladimír Amrich:

Problém v zahraničnej politike

Časť opozície vidí problém v zahraničnej politike vlády a vo vyjadreniach v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

„Je to dôsledok dvojtvárnej politiky vlády Roberta Fica, ktorá inak komunikuje vo vzťahu k tomu, čo sa deje na Ukrajine pred domácim publikom, inak komunikuje v zahraničí, inak komunikuje priamo s ukrajinskými partnermi za zatvorenými dverami. Na to presne dopláca táto spoločnosť,“ myslí si podpredseda brannobezpečnostného výboru Gábor Grendel (hnutie Slovensko).

„Túto hypotézu nepotvrdzujú výsledky. Ak sa pozrieme k našim susedom do V4, tak vidíme, že veľmi proukrajinské Poľsko, Česká republika nejako neexcelovali vo výsledkoch. Naopak, Maďarsko získalo hneď tri projekty,“ povedal riaditeľ Adapt Institute Matej Kandrík.

Konzorcium podporu získalo

Analytik dodáva, že konzorcium, v ktorom figuruje aj slovenská fabrika v Novákoch, podporu získalo. Príčinu neúspechu zbrojárov z Dubnice vidí skôr vo vyššej konkurencieschopnosti tradičných zbrojárskych veľmocí.

„Komisia išla po logike, kde kapacity reálne sú, kde sa dajú podporiť, kde za tie investované peniaze v podobne dotácie získame najväčšiu pridanú hodnotu v náraste výrobnej kapacity,“ povedal Kandrík.

Ministerstvo obrany, ktoré je polovičným vlastníkom spoločnosti, ani zástupca súkromného vlastníka na naše otázky nereagovali.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko