Na hlavný obsah

E. Kaliňák dal podnet na SIS, chce preveriť osobné účty všetkých novinárov. Podľa ministra vnútra to vraj nemyslel vážne

Minister vnútra tvrdí, na to nemá kompetencie.

E. Kaliňák dal podnet na SIS, chce preveriť osobné účty všetkých novinárov. Podľa ministra vnútra to vraj nemyslel vážne
Poslanec NR SR Erik Kaliňák (Smer-SD). Foto: RTVS

Poradca premiéra Erik Kaliňák (Smer-SD) dal podnet na Slovenskú informačnú službu (SIS), aby skontrolovala osobné bankové účty všetkým novinárom na Slovensku. Aj takto reagoval na zistenie, že dal rozhovor pre prokremeľský portál Voice of Europe (Hlas Európy).

Podľa zistení českej BIS platformu prevádzkovali prokremeľskí podnikatelia v snahe ovplyvniť európske voľby a česká vláda ich zaradila na sankčný zoznam. Kaliňák označil rozhovor za začiatočnícku chybu. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) zas tvrdí, že na podnet na SIS nemá Kaliňák kompetencie.

Rozhovoru E. Kaliňáka na prokremeľskom portáli, ako aj vyjadreniu o kontrole osobných účtov novinárov a reakciám na toto vyhlásenie sa v reportáži v Správach RTVS venovala redakcia a redaktorka Andrea Šeligová:

Kaliňák pred dvomi týždňami dal rozhovor portálu Voice of Europe. Dnes je portál nefunkčný. Podľa zistení českej kontrarozviedky ho riadili z Moskvy s cieľom ovplyvniť voľby do europarlamentu. Portálu v minulosti poskytli rozhovor aj europoslanci Miroslav Radačovský a Milan Uhrík.

„Moje rozhodnutie slobodne sa porozprávať s cudzou osobou bez preverenia všetkých jej kontaktov a prepojení kontrarozviedkou bola naozaj, poviem to tak, že laická začiatočnícka politická chyba, ktorú si plne priznávam,“ vyjadril sa Kaliňák.

Kontrolou chce podobnej chybe predísť

Aby v budúcnosti predišiel podobným prešľapom, podal podnet na SIS, na hĺbkovú kontrolu finančných prepojení a osobných účtov všetkých novinárov na Slovensku. Chce tak predísť tomu, že poskytne rozhovor médiu s pochybným finančným prepojením.

„Ja osobne to beriem ako jeho prerieknutie, že povedal niečo, čo mal povedať až budúci týždeň,“ myslí si poslanec NR SR Igor Matovič (Slovensko, KÚ, Za ľudí).

„V 90., v Mečiarovej ére, kedy takýmto spôsobom boli perzekuovaní a prenasledovaní novinári, médiá. Vraciame sa do tej istej éry,“ skonštatoval poslanec parlamentu za SaS Juraj Krúpa.

„Ako poznám pána Kaliňáka, určite to nemyslel vážne. Nemá ani takúto kompetenciu. Čítal som aj vyjadrenie SIS, že takéto veci nerieši,“ podotkol Šutaj Eštok.

Kaliňák zároveň dodal, že je vylúčené, aby bol financovaný zo zahraničia, lebo je držiteľom bezpečnostnej previerky.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko