Na hlavný obsah

Európska centrálna banka nezmenila úrokové sadzby už piatykrát po sebe

Zostávajú tak na rekordných maximách.

Európska centrálna banka nezmenila úrokové sadzby už piatykrát po sebe
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie svojej menovej politiky už piatykrát po sebe. Úrokové sadzby v eurozóne tak zostávajú na rekordných maximách. Uvádza sa to v tlačovej správe ECB.

Rada guvernérov ponechala kľúčovú sadzbu na 4,5 percenta. Sadzba pre jednodňové refinančné operácie zostala na úrovni 4,75 percenta a sadzba pre jednodňové sterilizačné operácie na úrovni štyroch percent.

Rada guvernérov uviedla, že aktuálne informácie z ekonomiky eurozóny potvrdzujú predchádzajúce hodnotenie týkajúce sa strednodobého výhľadu inflácie. Tempo rastu spotrebiteľských cien pokračuje v spomaľovaní, najmä vzhľadom na nižšiu infláciu cien potravín a tovarov.

Podmienky financovania zostávajú podľa ECB reštriktívne a predchádzajúce zvyšovanie úrokových sadzieb naďalej tlmí dopyt, čo podporuje tlaky na ochladenie inflácie. Vzhľadom na silné domáce cenové tlaky je však inflácia v sektore služieb stále vysoká.

Rada guvernérov tiež zopakovala, že sa bude snažiť zabezpečiť, aby sa inflácia čo najrýchlejšie vrátila na cieľové dve percentá. Na dosiahnutie tohto cieľa má ochotu podľa potreby upraviť všetky svoje nástroje.

Dodala, že k znižovaniu cenových tlakov výrazne prispieva aj aktuálne nastavenie menovej politiky, pričom rozhodnutia o úrokových sadzbách budú aj v budúcnosti vychádzať z hodnotenia inflačného výhľadu na základe aktuálnych údajov z ekonomiky.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika