Na hlavný obsah

Kauza Dobytkár sa po dvojročnom maratóne blížila do cieľa. Teraz sa pojednávanie začne odznova

Kauza súvisí s korupciou pri rozdeľovaní dotácií.

Kauza Dobytkár sa po dvojročnom maratóne blížila do cieľa. Teraz sa pojednávanie začne odznova
Pojednávania ku kauze budú na súde pokračovať. Foto: RTVS

Po osemmesačnej prestávke vytýčil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici prvý termín v kauze Dobytkár. Pojednávania vlani zrušili nastali zmeny v zložení senátu. Kauza súvisí s korupciou pri rozdeľovaní dotácií z Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Kauza Dobytkár sa po dvojročnom maratóne pojednávaní blížila do cieľa. V novembri sa však pojednávalo naposledy. Ďalšie termíny zrušili, lebo odišiel jeden člen senátu Marián Mačura. Súdna rada súhlasila s jeho ročnou stážou na Najvyššom súde. Advokáti žiadali, aby sa celé pojednávanie viedlo odznova.

Kauze Dobytkár sa v Správach RTVS venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

„Je právom každého obžalovaného žiadať, aby bola jeho vec prejednaná a mohol dokázať svoju nevinu aj v novom zložení senátu. A to či už svojou výpoveďou alebo dokazovaním,“ komentoval vývoj na súde advokát Juraja Kožucha Roman Balco.

Podľa obžaloby ide v kauze o korupciu pri rozdeľovaní eurodotácií cez Pôdohospodársku platobnú agentúru počas jednofarebnej vlády Smeru a vzápätí aj keď vedenie rezortu prevzala SNS. Obžalovaných je päť právnických a sedem fyzických osôb. Medzi nimi aj oligarcha Norbert Bödör, finančník Martin Kvietik či bývalí šéfovia agentúry.

Hra o čas

„Pri tomto prípade sme si nemohli nevšimnúť od začiatku tam boli snahy obhajoby a obvinených o nejakú hru o čas či už to bolo hneď na začiatku keď trvali na tom, aby sa celý obžalobný návrh čítal, čo bolo niekoľko desiatok strán, aj nejaké odročenia, neprišiel niektorí z obhajcov, obžalovaných,“ reagovala Xénia Makarová z nadácie Zastavme korupciu.

Členstvo v senáte nakoniec po Mariánovi Mačurovi prebrala sudkyňa Beata Medveďová. Pojednávanie sa tak začne odznova.

„V takom prípade zákon upravuje mierne odlišnosti v porovnaní zo štandardným hlavným pojednávaním namiesto výsluchu svedka alebo obžalovaného sa môžu prečítať časti zápisnice o predchádzajúcom hlavnom pojednávaní, ktoré sa týkajú výsluchu,“ uviedol odborník na trestné právo z Právnicekej fakulty UK Tomáš Stremy.

Prvé pojednávanie v staronovej kauze je vytýčené na 6. júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko