Na hlavný obsah

Najprv list do Bruselu, potom zákon o medveďoch a tým sa to nekončí: Vláda čoraz viac spolupracuje s KDH

Časť opozície obviňuje KDH zo spolupráce s vládnou koalíciou.

Najprv list do Bruselu, potom zákon o medveďoch a tým sa to nekončí: Vláda čoraz viac spolupracuje s KDH
Na snímke zľava premiér Robert Fico (Smer-SD) a šéf KDH Milan Majerský. Foto: TASR/J. Novák, koláž RTVS

Podpora vládnych návrhov a na oplátku väčšia pozornosť premiéra ku kultúrno-etickým otázkam. Aj takto vyzerá posledný týždeň Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) na politickej scéne.

Kým časť opozície obviňuje KDH zo spolupráce s vládnou koalíciou, kresťanskí demokrati to odmietajú.

Na zlepšujúce sa vzťahy medzi vládou a KDH sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Katarína Wildová:

Najprv KDH odoslalo do Bruselu list, v ktorom žiada, aby nám nesiahal na eurofondy pre vládnu novelu Trestného zákona. Krátko nato si vláda osvojila zákon z dielne KDH o medveďoch. Vzápätí premiér Robert Fico otvoril potrebu sprísňovať kultúrno-etické zákony.

„Otázka superpotratu je pre mňa neakceptovateľná, poviem to veľmi jasne. Dobre? Ja vám ponúkam, tak sa poďme rozprávať o zákaze adopcie detí homosexuálnymi pármi,“ povedal v stredu (17. 4.) premiér Robert Fico (Smer-SD).

Na ďalší deň kresťanskí demokrati zas podporili vládny návrh zákona na zavedenie plnohodnotného 13. dôchodku.

Podľa politológa môže byť za záujmom Smeru o KDH aj vnútrokoaličné pnutie po prezidentských voľbách, keď si SNS nárokuje ďalšie funkcie.

„Že je tam záujem o post predsedu parlamentu zo strany SNS, tým vlastne aj Robert Fico ukazuje SNS, že teoreticky by mohli byť nahradení KDH,“ myslí si politológ Michal Cirner.

Gašpar vylúčil dohody s KDH

„Chcem vylúčiť akúkoľvek súčinnosť alebo dohody s politickou stranou KDH,“ podotkol poslanec Národnej rady (NR) SR Tibor Gašpar (Smer-SD).

„Neočakávajte teraz odo mňa, že budem kopať do nášho opozičného partnera, ktorým je KDH. Toto je otázka skôr na KDH, ako pristupujú k spoločnosti, k tejto vláde a čo chcú dosiahnuť,“ povedal šéf strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling.

„Jedni nás pokladajú za príliš progresívnych alebo liberálnych, niektorí až za príliš konzervatívnych. My si ideme vlastnou cestou. Budeme pracovať tak, aby sme presadzovali náš program v prospech Slovenska a ich občanov, všetko ostatné sú špekulácie. My sme s nikým neuzavreli žiadnu dohodu,“ skonštatoval predseda KDH Milan Majerský.

„Možno tieto takéto drobnosti a súčasti pytačiek, že teda kedy-tedy im za niečo zahlasujú, ja osobne nepovažujem za také veľké ohrozenie. Nejaké listy, kde robia alibi banditom, ktorí nám vládnu do Bruselu, to už za ohrozenie považujem, ale úplne najhoršie bude, keď KDH sa nechá nahovoriť na zmenu volebného systému, lebo potom doslova demokratické Slovensko zavraždia,“ kritizoval líder hnutia Slovensko Igor Matovič.

„Je pravdou, že my máme tento návrh zákona v našom volebnom programe. Hovorili sme to v predvolebnej kampani a som presvedčený, že osem volebných obvodov by bolo to najlepšie riešenie pre Slovensko. Musíme vidieť konkrétny vládny, resp. stranícky zákon,“ vyjadril sa Milan Majerský.

Môže za tým byť aj kampaň pred eurovoľbami

Podľa politológa môže byť dôvodom spolupráce KDH s vládnymi stranami aj zviditeľnenie sa pred eurovoľbami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko