Na hlavný obsah

Z. Dolinková predstaví projekt novej nemocnice v Bratislave až po schválení vládou. KDH ju chce odvolávať

Začalo so zberom podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze.

Z. Dolinková predstaví projekt novej nemocnice v Bratislave až po schválení vládou. KDH ju chce odvolávať
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Celý projekt univerzitnej nemocnice v Bratislave chce ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) predstaviť verejnosti po schválení vládou. Odmieta prekrúcanie faktov v súvislosti s projektom a zmenou rozhodnutia pri výstavbe nemocnice Rázsochy, pre ktoré ju chce z funkcie odvolávať opozičné KDH.

„Je smutné, ak sa opozičná politika zmení na obyčajný politický bulvár. Predstavitelia KDH v súvislosti s témou nemocnice Rázsochy konšpirujú bez reálnych faktov. Postaviť odvolávanie ministra na základe konšpirácií je dôkazom zúfalého kroku jeho iniciátorov,“ uviedla Dolinková.

Opozičné KDH v piatok (26. 4.) avizovalo iniciatívu na odvolanie ministerky. Tvrdí, že miesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

Hovorí o neodbornom rozhodnutí s negatívnymi dôsledkami na pacientov. Rozhodnutie kritizovalo aj opozičné hnutie Slovensko. Opätovne vyzvalo opozíciu k podpore návrhu na odvolanie ministerky.

„O novej nemocnici v Ružinove nevieme vôbec nič. Tento projekt začne úplne od nuly, iba s časťou projektovej dokumentácie z Rázsoch. Nemocnica v Ružinove pritom nemá ani dostatok pozemkov na výstavbu novej nemocnice,“ poznamenal poslanec KDH František Majerský.

Tvrdí, že nemocnica na Rázsochách mala základné predpoklady, aby sa v dohľadnej dobe mohla začať stavať, pričom štúdia rezortu zdravotníctva má rátať s dokončením nemocnice v Ružinove až v roku 2038.

„Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré sa na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpali, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu,“ podotklo KDH.

Odborný a medicínsky rozmer

Poslanec hnutia Peter Stachura vidí v „pochovaní“ projektu Rázsochy odborný a medicínsky rozmer. Ozrejmil, že malo ísť o komplexnú koncovú nemocnicu, ktorá by s ostatnými súčasťami Univerzitnej nemocnice Bratislava vedela zabezpečiť starostlivosť o všetkých ťažkých pacientov na Slovensku.

Tvrdí, že ak sa postaví nová nemocnica v Ružinove, časť zdravotnej starostlivosti univerzitnej nemocnice sa bude musieť presunúť aj do súkromnej nemocnice Bory.

„Čím štát stratí dosah na svoju kľúčovú nemocnicu, ktorá má zabezpečiť jedinečné výkony pre všetkých občanov v krajine a zároveň má byť národným centrom pre vedu a vzdelávanie,“ doplnil.

Bez diskusie s odborníkmi

Poslanec PS Oskar Dvořák namieta, že ministerka rozhodla o novej národnej univerzitnej nemocnici bez širšej odbornej diskusie.

„Takéto netransparentné konanie iba znižuje šancu na úspech projektu, ktorý je pre kvalitu zdravotníctva na Slovensku kľúčový. Problematický je už na prvý pohľad aj samotný projekt. Nová detská nemocnica bude na inom mieste ako nová univerzitná nemocnica. Ministerka očividne rezignovala na ambíciu postaviť novú komplexnú nemocnicu so všetkými špecializovanými ústavmi,“ podotkol.

Trvá na tom, že nemocnica tohto významu by mala zjednocovať všetky špecializované ústavy, aby pacient našiel potrebnú starostlivosť pod jednou strechou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko