Na hlavný obsah

Slováci v zahraničí masovo cestujú domov voliť: Letiská hlásia nápor

Rezort vnútra pripomenul podmienky, za akých môžu voliť.

Slováci v zahraničí masovo cestujú domov voliť: Letiská hlásia nápor
Ilustračná snímka. Foto: TASR/dpa

Mnohí Slováci žijúci v zahraničí sa pred volebnou sobotou (6. 4.) vo veľkom vracajú domov. Potvrdzuje to najväčší slovenský predajca leteniek. Počet plánovaných príletov vzrástol o desiatky percent.

S náporom zahraničných Slovákov počítajú aj vo volebných miestnostiach. Rezort vnútra pripomína podmienky, za akých môžu ľudia žijúci v zahraničí vo voľbách hlasovať. Už teraz je isté, že nápor spojený s voľbami pocítia aj letiská. Dáta najväčšieho predajcu leteniek na Slovensku naznačujú, že mnohí z voličov pricestujú lietadlom.

„Prílety na slovenské a okolité letiská rastú v tomto týždni o približne 70 percent. Najviac z nich sa vracia z Londýna, mnohí z nich však volia linku na trase Praha – Košice, ktorá je dlhodobo najobľúbenejšou leteckou linkou z východu Slovenska,“ informovala hovorkyňa predajcu leteniek Pelikán Katarína Šuchterová.

Zvýšenému záujmu o letenky pred volebnou sobotou sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Radoslav Šebo:

Desiatky slovenských voličov žijúcich v zahraničí pristúpili k urnám už počas prvého kola volieb aj na najväčšom sídlisku na Slovensku v bratislavskej Petržalke. A to najmä z Maďarska, Rakúska alebo Českej republiky.

„Boli aj niektoré iné krajiny z Európy, takže sa objavilo aj zopár takýchto prípadov. V tom druhom kole očakávame, že tých krajín bude viac, že budú rôznorodejšie,“ podotkla vedúca Referátu organizačných vecí Petržalky Alžbeta Neuschlová.

Niektorí prišli voliť aj v prvom kole

Na prvom kole prezidentských volieb sa zúčastnila aj pani Martina. Precestovala stovky kilometrov z Nemecka, aby mohla podporiť svojho kandidáta, keďže sa v prezidentských voľbách voliť zo zahraničia nedá. Ešte nevedela, či príde aj na druhé kolo volieb.

„Veľmi rada by som prišla, musím to ešte prediskutovať s manželom, ale dúfam, že sa nám to podarí,“ uviedla pani Martina po prvom kole.

K volebnej schránke však určite plánuje prísť pani Viktória, s ktorou, keďže takisto žije v zahraničí, sme sa spojili telefonicky. „Pochádzam zo Žiaru nad Hronom a žijem aktuálne v Nemecku v Berlíne,“ priblížila.

Žije tam viac ako desať rokov. Hovorí, že nesúhlasí s názormi niektorých ľudí, že Slováci, ktorí na Slovensku nežijú, nemajú právo hlasovať vo voľbách a rozhodovať o krajine. Pani Viktória tieto voľby považuje za dôležité.

„Hneď v sobotu v noci, ako som pozerala výsledky. Tak som si povedala, že musím ísť na Slovensko a že musím tam byť. Musím odovzdať svoj hlas,“ dodala pani Viktória.

Ministerstvo vnútra v tejto súvislosti apeluje na voličov zo zahraničia, aby nezabúdali na podmienky, za ktorých sa na voľbách môžu zúčastniť. Občania Slovenska žijúci v zahraničí, ktorí na Slovensku trvalý pobyt nemajú, potrebujú platný cestovný pas a čestné vyhlásenie o pobyte v cudzine.

Občania Slovenska žijúci v zahraničí, ktorí majú zároveň trvalý pobyt na území Slovenska, môžu hlasovať v mieste trvalého bydliska alebo v ktorejkoľvek inej volebnej miestnosti v prípade, že si vybavili hlasovací preukaz.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko