Na hlavný obsah

Na Slovensku stále existujú stovky obcí bez pitnej vody. Spôsob života tam prirovnali k Afrike

Ľudia sa stále spoliehajú na dovoz vody alebo na studne.

Na Slovensku stále existujú stovky obcí bez pitnej vody. Spôsob života tam prirovnali k Afrike
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Slovensku žije vyše pol milióna ľudí bez prístupu k pitnej vode. Na verejný vodovod nie je pripojených do dnešného dňa takmer 450 obcí. Ich obyvatelia sú tak odkázaní na vodu zo studní. Tá však častokrát nemá požadovanú kvalitu. Problémy trvajú desaťročia.

V obci Blatná Polianka v Sobraneckom okrese žije 167 obyvateľov bez prístupu k pitnej vode. „S nemenovanou firmou urobili to, že im dováža pitnú vodu. Máme ručné pumpy, elektrické pumpy a poniektorí si nosia vodu z mesta. Žijeme v tomto storočí ako niekde v Afrike,“ opísal starosta obce Blatná Polianka Jozef Komárik.

O sťaženom prístupe pitnej vody zisťovala viac v Správach RTVS z regiónov redaktorka Lucia Benetínová:

„My tu Východ sme odrezaný od sveta, vodu riešime tak, že máme 120-ročnú studňu a berieme vodu z nej. Pitnú vodu riešime tak, že ju kupujeme a dováža sa,“ ozrejmil obyvateľ Blatnej Polianky. Envirofond minulého roku schválil 98 žiadostí z 308 na vybudovanie obecných vodovodov za takmer 75 miliónov eur.

„Začali sme minulý rok s prepojením 230 metrov, čo nám pomohlo na prepojenie v obci zhruba 350 metrov, kde sa momentálne čaká na kolaudáciu tejto spracovanej časti. Po tejto kolaudácii by sa 20 rodín mohlo napojiť. Ďalšia etapa je schválená na tento rok, kde by sa mohli napojiť ďalšie tri obce,“ informoval starosta obce Porostov Zdenek Gomboš.

„K 31. decembru nie je v našej pôsobnosti napojených na verejný vodovod 338 obcí, čo je zhruba 115-tisíc obyvateľov,“ uviedla v písomnom stanovisku Východoslovenská vodárenská spoločnosť.

Ministerstvo životného prostredia spúšťa novú výzvu o dotácie na vybudovanie systému verejných vodovodov pre malé obce na rok 2025. O podrobnostiach a výške dotácií bude envirorezort informovať čoskoro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny