Na hlavný obsah

Premnožené kozy na Alicudi: Ostrov hľadá záujemcov o adopciu

Odvoz zvierat je však na náklady záujemcov.

Premnožené kozy na Alicudi: Ostrov hľadá záujemcov o adopciu
Ilustračná snímka. Foto: Karin Jähne/Shotshop GmbH/Profimedia

Malý taliansky ostrov Alicudi sa snaží zbaviť premnožených divokých kôz, ktorých je na území ostrova pri Sicílii niekoľkonásobne viac ako obyvateľov. Vedenie ostrova sa rozhodlo kozy radšej darovať záujemcom, ako ich nechať odstreliť, píše server stanice CNN.

Odvoz zvierat je však na náklady záujemcov, ktorí musia tiež uhradiť kolok vo výške 16 eur za predloženie žiadosti.

Alicudi je súčasťou Liparských ostrovov, ktoré sa nachádzajú pri Sicílii. Na ostrove žije zhruba 100 ľudí a podľa úradov tiež 600 divokých kôz. Podľa miestnych premnožené kozy ničia parky, záhradky a tiež prírodu, ktorá je hlavnou turistickou atrakciou ostrova.

Kozy sa prvýkrát vyskytli na ostrove pred zhruba 20 rokmi a vďaka neprítomnosti predátorov sa rýchlo rozmnožili.

Podľa starostu Liparských ostrovov Riccarda Gulla úrady spustili program na „adopciu kôz“, pretože nechcú zvieratá nechať odstreliť. Miestni obyvatelia však od radnici chcú efektívne riešenie súčasnej situácie, píše denník Corriere della Sera.

Záujemcovia môžu podľa textu výzvy regiónu Sicília požiadať o odchyt a odovzdanie až 50 kôz „do vyčerpania stavov“. Previezť ich z ostrova však musia na vlastné náklady. Žiadosti bude krajský úrad prijímať do 10. apríla. Úrady neoznámili, o koľko kôz sa záujemcovia už prihlásili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet