Na hlavný obsah

V Kyjeve evakuujú dve nemocnice, obávajú sa ruského útoku

Oznámili to tamojšie úrady.

V Kyjeve evakuujú dve nemocnice, obávajú sa ruského útoku
Ilustračná snímka Kyjevu. Foto: Unsplash.com

 Kyjevská správa informovala o urgentnej evakuácii dvoch nemocníc v metropole pre obavy z možných ruských vzdušných úderov na tieto zdravotnícke zariadenia. Upozornili na to v piatok (26. 4.) ukrajinské médiá.

Jedno zo zariadení je detská nemocnica, uviedol úrad. Podľa agentúry Reuters Kyjev evakuáciou reagoval na vyhlásenie šéfa bieloruskej tajnej služby KGB, že sú v týchto nemocniciach vojaci.

„Mesto urýchlene štartuje evakuáciu dvoch nemocníc. V internetových médiách sa masovo šíri video, kde sa v podstate oznamuje útok nepriateľa na tieto zdravotnícke inštitúcie, „uviedla správa Kyjeva na platforme Telegram, podľa ktorej sa na videu tiež tvrdí, že sa údajne v týchto zariadeniach nachádzajú vojaci.

„Je to absolútna lož a provokácia nepriateľa, ktorú sa snaží využiť na útok na sociálnu infraštruktúru hlavného mesta,“ uviedla metropolitná správa s informáciou, že úrady sa teraz snažia previezť pacientov a zdravotníkov do iných zdravotníckych zariadení v ukrajinskej metropole. Vedenie Kyjeva spomínanú videonahrávku neidentifikovalo.

Bielorusi tvrdia, že sa tam skrývajú ruskí vojaci

Ukrajinské médiá a Reuters o niečo neskôr evakuáciu spojili s vyjadrením šéfa bieloruského Výboru Štátnej bezpečnosti (KGB) Ivana Tertela, ktorý v odvysielanom prejave vymenoval adresy dvoch kyjevských nemocníc a vyhlásil, že sa v nich vojaci „skrývajú za chrbtom detí“.

„Nepochybne ich všetky stihne zaslúžený trest, hoci si za svoje útočisko vybrali kyjevské nemocnice,“ vyhlásil šéf bieloruskej tajnej služby.

Bielorusko sa do ozbrojenej agresie na Ukrajine priamo nezapojilo, avšak Minsk je blízkym spojencom Moskvy a poskytol ruským silám bieloruské územie pre útok na Ukrajinu. Invázne jednotky na začiatku invázie v roku 2022 narazili na severe krajiny na silnú ukrajinskú obranu a po niekoľkých týždňoch sa odtiaľ stiahli.

Ukrajinská tajná služba SBU podľa serveru Meduza označila Tertelove slová o vojakoch v nemocniciach za „informačnú a psychologickú špeciálnu operáciu“, ktorá hrá do kariet Rusku.

Server RBK-Ukrajina v súvislosti s evakuáciou nemocníc pred tým napísal, že Rusko neustále „vymýšľa nové lživé informácie“ v snahe destabilizovať situáciu na Ukrajine. Ako príklad vymenoval nedávne šírenie správy o údajne chystanej ruskej ofenzíve na Sumskú oblasť, ktorá sa nachádza pri hraniciach s Ruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet