Na hlavný obsah

Za svadbu či zmenu priezviska si priplatíme. Od apríla zdraželi stovky úradných poplatkov

Spôsobilo to veľký záujem o nové doklady.

Za svadbu či zmenu priezviska si priplatíme. Od apríla zdraželi stovky úradných poplatkov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Po novom zaplatíme na úradoch viac. Od apríla zdraželi takmer všetky správne a súdne poplatky, niektoré aj o polovicu. Priplatíme si za nové doklady, za rôzne žiadosti, pri sobáši, za zápisy do Obchodného registra, ale aj na katastri či na súdoch.

Od apríla zdraželi stovky poplatkov, medzi nimi aj tie za nové doklady. Pri občianskom preukaze stúpla cena zo štyri a pol eura na sedem, pri cestovnom pase z 33 eur na 50 eur. Podľa hovorcu ministerstva vnútra Mateja Neumanna to spôsobilo enormný záujem o nové doklady.

„Napríklad, v uplynulom týždni, ktorý mal len štyri pracovné dni, požiadalo o pas 25-tisíc ľudí. To je o vyše 177 percent viac ako v rovnakom období vlani. Celkovo v tomto roku požiadalo o pas 218-tisíc osôb. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to stopercentný nárast,“ informoval Neumann.

Zvyšovaniu poplatkov na úradoch sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Katarína Borovská:

Zdražovanie sa týka aj osvedčení o evidencii vozidla či tabuliek s evidenčným číslom. Štandardná ŠPZ bude po novom stáť 25 eur, voliteľná 250 eur. Hlbšie do vrecka siahneme aj na katastri či na matrike. Napríklad, zmena mena alebo priezviska zdražela zo 100 eur na 140 eur.

Hovorca ministerstva financií Pavol Kirinovič vysvetľuje, že ide o jedno z ozdravných opatrení pre štátnu kasu. „Úprava výšky poplatkov je jedným z konsolidačných opatrení, ktorého cieľom je hlavne zreálniť náklady za jednotlivé úkony pre štátne úrady, keďže väčšina z daných poplatkov sa nemenila už aj viac ako 20 rokov,“ podotkol.

Milióny viac pre štátnu kasu

Štát tak ročne získa o 50 miliónov eur viac. Podľa člena Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martina Šustera ide o relatívne malú sumu. V rozpočte totiž chýba asi osem miliárd eur.

„Na to, aby sme zaplátali tú dieru v rozpočte, by sme mali postupne zlepšiť príjmy alebo znížiť výdavky o osem miliárd eur,“ skonštatoval Šuster. Dodal, že je to síce nepopulárne, ale nevyhnutné opatrenie.

Martin Hudcovský z Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied pripomína, že konsolidácia neznamená len zvyšovanie príjmov. Ide aj o škrtanie výdavkov, čo v súčasnosti nevidíme.

„Konsolidačný balíček prijatý minulý rok sa z väčšej časti, z troch štvrtín, spolieha na to, že bude vyberať viac zdrojov od ľudí. Iba štvrtinou na to, že ministerstvo má šetriť nejak plošne,“ povedal.

Ako presne bude konsolidácia vyzerať na budúci rok, ešte nevieme. Zvyšovanie poplatkov sa netýka percentuálne určených sadzieb ani poplatkov, ktorých výška sa menila v predchádzajúcich rokoch.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika