Na hlavný obsah

Najviac smrteľných nehôd spôsobujú vodiči druhý rok po autoškole. Týchto chýb sa dopúšťajú najčastejšie

O téme povedal viac inštruktor bezpečnej jazdy.

Najviac smrteľných nehôd spôsobujú vodiči druhý rok po autoškole. Týchto chýb sa dopúšťajú najčastejšie
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Zachar

Kurzy pre mladých vodičov odhalili chyby, ktorých sa najčastejšie na cestách dopúšťajú. Inštruktori to zisťovali v rámci bezplatného kurzu, ktorý minulý rok absolvovalo 200 mladých vodičov. Podľa štatistík najviac smrteľných nehôd spôsobujú vodiči druhý rok po absolvovaní autoškoly.

Ako uviedol pre RTVS inštruktor Centra bezpečnej jazdy na SLOVAKIA RINGU Milan Břicháč, vodiči sa v prvom roku oboznamujú so šoférskym prostredím. V druhom roku prichádza kritický moment, kedy podľa neho mladí šoféri skúšajú limity svojich vozidiel.

Pozrite si celý rozhovor v relácii Aktuálne :24 s Milanom Břicháčom:

Najčastejšími chybami mladých vodičov, ale aj vodičov vo všeobecnosti, je podľa Břicháča nesprávne sedenie za volantom a jeho nesprávne držanie. Ide však aj o ďalšie faktory.

„Neschopnosť reagovať na krízové situácie, ktoré vznikajú na našich cestách. Uniká nám pozornosť, odvádza ju často technológia, ktorú máme v nových vozidlách. Toto sú tie najčastejšie chyby vo všeobecnosti, predovšetkým ale pri mladých vodičoch,“ povedal inštruktor.

Dodal, že i keď mladí vodiči majú naštudovanú problematiku, nemajú dostatok priestoru na to, aby si ju vyskúšali v praxi. Nehodovosť by sa podľa Břicháča dala znížiť tým, že by vzdelávanie bezpečnej jazdy bolo povinné.

„Ukážeme im praktickú časť toho celého. Reálne si to vyskúšajú, zažijú to v bezpečnom prostredí, no poukazujeme aj na aktívne a pasívne prvky bezpečnosti. Poukazujeme aj na to, že auto je reálne zbraň. Keď doňho nasadnem, nie je to len niečo, čo slúži pre oddych, zábavu alebo pre prepravu z bodu A do bodu B,“ skonštatoval Břicháč.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko