Na hlavný obsah

Oprava ciest a železníc z peňazí z druhého piliera: Opozícia chce úspory ľudí ochrániť

Prišla s návrhom ústavného zákona.

Oprava ciest a železníc z peňazí z druhého piliera: Opozícia chce úspory ľudí ochrániť
Ilustračná snímka peňazí. Foto: RTVS

Na opravu ciest a železníc by sa mohli použiť úspory ľudí z druhého dôchodkového piliera. Hovoril o tom premiér Robert Fico (Smer-SD). Či a akým spôsobom sa tak stane, zatiaľ nie je známe. Vláda má viaceré možnosti. Opozícia by chcela úspory v druhom pilieri ochrániť ústavným zákonom.

V druhom pilieri si aktuálne na dôchodok sporí takmer 1,9 milióna ľudí a dohromady v ňom majú našetrených viac ako 15 miliárd eur.

Jednou z možností, ako by mohla vláda použiť časť týchto peňazí na budovanie dopravnej infraštruktúry je, že by dôchodkové správcovské spoločnosti z časti úspor ľudí kúpili dlhopisy od Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS).

„Ja ako sporiteľ požičiam štátnej spoločnosti peniaze na výstavbu diaľnice, a tá štátna spoločnosť by mi to mala splatiť. Ale ak nebude mať dostatok zdrojov, tak to bude musieť zafinancovať štátny rozpočet. Ten má peniaze z daní, ktoré ja ako sporiteľ platím,“ vysvetlil analytik INESS Radovan Ďurana.

„S každou investíciou, a to sa týka či už štátnych dlhopisov alebo prípadných infraštruktúrnych projektov, je spojené riziko prípadného nesplácania,“ dodal predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Miroslav Kotov.

Možným zmenám v druhom dôchodkovom pilieri sa v Správach RTVS venovala redaktorka Karolína Janičíková:

Zákon o starobnom dôchodkovom sporení

Druhý pilier reguluje zákon o starobnom dôchodkovom sporení. Na to, aby sa z úspor ľudí dalo investovať do budovania infraštruktúry, by ho vláda musela zmeniť.

„Presne vymedzuje, do akých typov nástrojov na finančných trhoch môžu dôchodkové správcovské spoločnosti investovať. Je to prísne regulované a kontrolované Národnou bankou Slovenska (NBS),“ uviedol Kotov.

Ministerstvo práce zatiaľ žiadne zásahy a zmeny v legislatíve neplánuje. Hovoriť o nich nechce ani rezort financií.

„Ministerstvo práce v zmysle programového vyhlásenia vlády analyzuje efektívnosť všetkých troch pilierov dôchodkového systému a v súčasnosti nepripravuje žiadne legislatívne zmeny,“ uviedlo v stanovisku ministerstvo práce.

„KK akýmkoľvek návrhom, ktorým musí najskôr predchádzať dôkladná odborná a politická diskusia, sa zatiaľ nebudeme vyjadrovať,“ reagoval rezort financií.

Návrh ústavného zákona opozície

Opozícia nápad premiéra kritizuje. SaS prišla s návrhom ústavného zákona, ktorý by mal druhý pilier ochrániť.

„Máme ambíciu vystužiť dôchodkový systém pevnou kostrou, ktorá by bola dlhodobým garantom jeho odolnosti voči individuálnym preferenciám vládnej moci bez ohľadu na jej politické zloženie,“ vysvetlil poslanec Marián Viskupič (SaS).

„Tie peniaze, samozrejme, ostanú. Dlhé peniaze sa vždy investujú do nejakých projektov,“ uviedol poslanec Vladimír Baláž (Smer-SD).

SaS vyzvala ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD), aby zorganizoval okrúhly stôl o udržateľnom dôchodkovom systéme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika