Na hlavný obsah

Opravu Spišského hradu musia opäť odložiť, doplatia na to turisti aj tamojší podnikatelia

Musia zopakovať verejné obstarávanie na zhotoviteľa.

Opravu Spišského hradu musia opäť odložiť, doplatia na to turisti aj tamojší podnikatelia
Na snímke Spišský hrad. Foto: RTVS

Slovenské národné múzeum (SNM) musí zopakovať verejné obstarávanie na zhotoviteľa rekonštrukcie Spišského hradu. S úspešným uchádzačom minuloročnej súťaže totiž nemohlo uzatvoriť zmluvu. Doplatia na to turisti aj tamojší podnikatelia.

Podľa pôvodných plánov sa na Spišskom hrade malo v týchto dňoch už naplno pracovať, no nie je tomu tak. Dôvodom je, že SNM s úspešným uchádzačom poslednej súťaže nemohlo uzatvoriť zmluvu.

„Uchádzač, ktorý bol vyhodnotený ako prvý v poradí, v zákonnej lehote nepredložil podklady, ktoré mal predložiť. Z toho dôvodu SNM nemohlo a nemôže s ním uzavrieť zmluvu,“ povedal generálny riaditeľ SNM Branislav Pánis.

“Termín na poskytnutie súčinnosti bol stanovený neskoro. My sme nič neporušili. SNM vyše roka nekonalo. Neviem prečo to takto naťahovali. My sme ich vyzývali mnohokrát. Robíme pamiatky aj mimo SNM, ale s takým prístupom sme sa ešte nestretli,“ reagoval konateľ stavebnej spoločnosti Martin Suchý.

Obnove Spišského hradu sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

Kedy sa začne reálne opravovať horná a najvzácnejšia časť hradu, presnejšie Románsky palác z 13. storočia, je v tejto chvíli opäť otázne. Isté však je, že opakované verejné obstarávanie celý proces obnovy hradu predĺži.

„Pre urýchlenie celého procesu sme sa rozhodli, že súťaž vyhlásime iba na čiastočnú rekonštrukciu, ktorá sa bude financovať z rozpočtu ministerstva kultúry,“ uviedol Peter Kucharčík z komunikačného odboru rezortu kultúry.

Zlé správy nepotešili vedenie samosprávy

“Samozrejme, nevnímame to pozitívne. Chceli sme začať s obnovou už skôr,“ povedal Pánis. Zlé správy nepotešili ani vedenie samosprávy pod Spišským hradom.

“Budeme mať menej návštevníkov, menej prenocovaní v Spišskom Podhradí. Celý príjem obyvateľov v meste sa stavia najmä na rozvoji cestovného ruchu, kultúry, histórie a gastronómie,“ vysvetlil primátor Spišského Podhradia Michal Kapusta.

SNM musí vyhlásiť novú súťaž. Kedy to bude, oznámia v najbližších týždňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny