Na hlavný obsah

Pán Marián obvinil svojho bývalého zamestnávateľa, že sa odpadu zbavuje na nelegálnej skládke

Bývalý pracovník družstva nás zobral na miesta, kam podľa neho vyvážali odpad.

Pán Marián obvinil svojho bývalého zamestnávateľa, že sa odpadu zbavuje na nelegálnej skládke
Nelegálna skládka. Foto: RTVS

Stavebný či nebezpečný odpad. Áno, likvidácia má svoje jasné pravidlá, aj to niečo stojí. Stále sa nájdu ľudia alebo firmy, ktoré to vezmú skratkou. Šup s ním pod zem, veď príroda znesie. Tvárme sa, že nikto nič. Nelegálnej skratke sa v relácii RTVS Občan za dverami venovala redaktorka Mirka Ondrejčíková.

Pán Figura pracoval v Poľnohospodárskom družstve Radošinka 17 rokov. Vyrábal kŕmne zmesy pre hospodárske zvieratá a vykonával aj pridruženú stavebnú činnosť. Ako zamestnanec sa musel spolupodieľať aj na zbavovaní sa odpadu a nebezpečných látok.

„Nadriadený mi rozkázal, treba to vyniesť, nebolo to kde dať, takže sa to vozilo len tam, do zeme. Dennodenne prakticky bol odpad, vozil sa tam odpad z fariem. Pneumatiky sú tam nahádzané, bandasky z chemických postrekov. Viem, že sa to párkrát aj zapálilo,“ uviedol Marián Figura.

„V mene PD Radošinka odmietame akékoľvek tvrdenia a podozrenia o akomkoľvek protiprávnom konaní na strane PD Radošinka, ktoré súvisí, alebo by mohlo súvisieť s neoprávneným nakladaním s odpadmi,“ zaznelo v stanovisku predsedu predstavenstva Poľnohopodárskeho družstva Radošinka Štefana Koreca.

„Upozorňoval som na to vedenie poľnohospodárskeho družstva, konkrétne vedúceho. Už mi nadával, už bolo zle,“ povedal Figura.

Areál prenajatý od cirkvi

Bývalý pracovník družstva nás zobral na dve miesta, kam odpad podľa jeho slov vyvážali. Prvé je vo Veľkých Ripňanoch. Areál má družstvo prenajatý od cirkvi. To, či biskupstvo o nelegálnej činnosti na ich pozemku vedelo, hovorca nekomentoval. Zodpovednosť za súčasný stav biskupstvo odmietlo, naopak, cítia sa ako poškodení.

„Samozrejme my sme ukotvili do zmlúv povinnosť, že podnikanie, alebo činnosť, ktorá sa tam bude prevádzať, musí byť v súlade s platnými právnymi predpismi Slovenskej republiky,“ vyhlásil hovorca Nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký.

„Tu boli také haldy hliny a tú hlinu všetko navalili sem, čiže oni to rýchlo ešte navýšili, aby upratali daný bordel,“ povedal Figura.

Všetko, čo vidíte za týmto plotom, tu podľa pána Figuru pred tromi rokmi ešte nebolo. Naopak, bola tam jama, dnes je tam nános zasypaných odpadkov.

Nebezpečný azbest

Azbest ležiaci na zemi vo voľne dostupnom areáli Poľnohospodárskeho družstva Radošinka sme videli na vlastné oči aj v susednej obci v Malých Ripňanoch a nález nám potvrdili aj kompetentné orgány.

„V prípade akéhokoľvek odpadu, ktorý vznikne pri výkone činnosti PD Radošinka, je zabezpečený jeho riadny odvoz a likvidácia v súlade s relevantnými ustanoveniami všeobecne záväzných právnych predpisov,“ dodal Korec v stanovisku.

Informáciu sme si overili aj na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Topoľčanoch. A ,naozaj, firma si objednala legálne odstránenie azbestovej strešnej krytiny, ale len minulý rok, keď sa o prípad začala zaujímať polícia.

„PD Radošinka Veľké Ripňany si objednalo v roku 2023 odstránenie azbestovej strešnej krytiny z prístrešku v areáli družstva. Azbestový materiál odstránila na základe rozhodnutia regionálnej hygieničky RÚVZ so sídlom v Topoľčanoch spoločnosť Concret, s. r. o., Boleráz 511, 919 08 Boleráz, čo je spoločnosť, ktorá má oprávnenie ÚVZ SR na odstraňovanie azbestu,“ píše sa v stanovisku Ľuboša Bošanského z RÚVZ v Topoľčanoch.

„Z uvedeného dôvodu si preto dovoľujeme dôrazne odmietnuť akékoľvek podozrenia o tom, že zo strany Radošinka malo dochádzať k akémukoľvek protiprávnemu uskladňovaniu, zahrabávaniu alebo inej formy konania na úseku nakladania s odpadmi,“ dodal v stanovisku Korec.

„Aj tu je jasný dôkaz toho, že takto pália ten bordel, len aby sa toho zbavili, aby nemuseli odovzdávať a platiť za recykláciu,“ povedal Figura.

Družstvo obvinenia odmieta

Zástupcovia Poľnohospodárskeho družstva Radošinka sa pred kamerou nevyjadrili, v písomnom stanovisku však obvinenia odmietajú. Ako sa teda azbest a ďalší odpad dostal do ich areálov, ostáva zrejme záhadou, alebo lepšie povedané predmetom vyšetrovania, keďže pán Figura sa obrátil aj na enviropolíciu.

Potvrdilo sa, že na tých plochách, ktoré boli podozrivé, odpad zakopaný bol. Momentálne v podstate prebieha znalecké dokazovanie, kedy sa identifikuje. Množstvo odpadu. Určenie rozsahu protiprávneho konania,“ uviedol riaditeľ enviromentíálnej polície Prezídia PZ Mário Kern.

„Dodávame, že v súčasnosti vo veci prebieha trestné konanie, v rámci ktorého doposiaľ nedošlo k vzneseniu obvinenia žiadnej osobe a v ktorom PD Radošinka poskytuje orgánom činným v trestnom konaní plnú súčinnosť,“ zaznelo v stanovisku Koreca.

„Našiel sa aj obyčajný odpad. Našiel sa aj nebezpečný odpad, teda medzi nebezpečný odpad patrí aj azbest,“ povedal Kern.

Či už sa na pozemku nachádza azbest, či iný nebezpečný odpad. Faktom ostáva, že nič z toho by tam nemalo byť. Ide totiž o nelegálnu skládku.

„Je irelevantné, či ide o nebezpečný odpad. S každým odpadom sa musí nakladať len v súlade so zákonom o odpadoch, odovzdať odpad oprávnenej osobe. Odpad sa následne zneškodňuje alebo zhodnocuje v zariadeniach, ktoré sú opäť legálne povolené,“ vyhlásil nezávislý environmentálny konzultant.

Nebezpečie pri neodbornom zaobchádzaní

Azbest je síce prírodný materiál, ktorý by takto uložený nemal kontaminovať spodnú vodu či pôdu. Nebezpečie však hrozí pri neodbornom zaobchádzaní s ním. Keďže sa ľahko láme a jeho drobné čiastočky môže človek vdýchnuť.

„Azbestové vlákna sú veľmi malé a ostré. V prípade vdýchnutia sa zapichnú do pľúcnych mechúrikov. Časom môžu spôsobiť dráždenie, dušnosť a kašeľ. Čo je závažnejšie, dokáže to spôsobiť rakovinu, pretože azbest je dokázaný karcinogén pre ľudí,“ vysvetlil Marek Eliáš z Úradu verejného zdravotníctva SR.

„Samotný odpad musia hneď po jeho zložení napríklad zo strechy uložiť, zavrieť, aby neprišlo k uvoľňovaniu do životného prostredia. Takýto odpad v podmienkach slovenskej republiky je možné zneškodniť len na skládke nebezpečného odpadu,“ informoval nezávislý environmentálny konzultant Peter Šimurka.

Ďalší postup prípadnej sanácie lokalít bude závisieť od toho, aké nebezpečné látky vyšetrovatelia ešte nájdu. Čo môže trvať aj 10 mesiacov. Otázne je, či už nebude pre životné prostredie príliš neskoro.

„Polícia posledné 3 – 4 roky čelí zhruba 400 prípadom, čo sa týka odpadu ročne a tých znalcov máme málo asi 6,“ povedal Kern.

„Ak ide o veterinárny odpad, ten môže byť zaradený ako nebezpečný a tam už nejaké aj rozbitie môže kontaminovať napríklad pôdu alebo vodu,“ uviedol Šimurka.

„Taktiež nemáme žiadnu vedomosť z dostupných zdrojov o akejkoľvek kontaminácií okolia spodných vôd alebo pôdy v lokalitách, v ktorých PD Radošinka realizuje svoju činnosť,“ vyjadril sa Korec.

Inšpekcia životného prostredia nemôže konať

Po skončení vyšetrovania je na ťahu odbor životného prostredia na Okresnom úrade v Topoľčanoch, ktorý zabezpečí, aby bol odpad odstránený a okolie sanované. Tomu však podľa našich informácií nebola vec od polície oficiálne posunutá. Rovnako ešte nemôže konať ani inšpekcia životného prostredia.

„SIŽP daný prípad môže prebrať iba v tom prípade, ak bude právoplatne ukončené vedené trestné vyšetrovanie a na základe jeho záverov môže byť vec odstúpená inšpekcii na prešetrenie,“ píše sa v stanovisku hovorcu Slovenskej inšpekcie životného prostredia Dávida Vida.

„Kedysi tam žilo veľké množstvo jašteríc, boli tam koncerty,“ dodal Figura.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko