Na hlavný obsah

Zažívali strach a teror. Pred 20 rokmi uniesli islamisti českých novinárov. Ako na to spomínajú?

Pre českú diplomaciu to vtedy bola úplne nová situácia.

Zažívali strach a teror. Pred 20 rokmi uniesli islamisti českých novinárov. Ako na to spomínajú?
Zľava Vít Pohanka a Michal Kubal. Foto: RTVS

Pred 20 rokmi uniesli v Iraku troch českých novinárov – Michala Kubala a Petra Klímu z Českej televízie (ČT) a Víta Pohanku z Českého rozhlasu. Pokrývali udalosti rok po páde režimu Saddáma Husajna.

Počas ich natáčania vypuklo súčasne šiitske a sunitské povstanie. Ich spiatočná cesta sa skončila únosom.

Únosy novinárov boli do pádu tzv. dvojičiek v New Yorku neobvyklé. Až Usáma Bin Ládin z novinárov vyrobil korisť vymeniteľnú za výkupné. Začal sa hon na ľudí s vestou s nápisom PRESS. Českí novinári sa v podobnej situácii ocitli po prvý raz.

S unesenými českými novinármi sa pre reláciu Aktuálne :24 rozprávala redaktorka RTVS Katarína Vítková:

„Vydali sme sa cestou, ktorú deň predtým absolvovali dvaja českí novinári. Tí úplne bez problémov dorazili do jordánskeho Ammánu. Nám sa to nepodarilo. Náš šofér asi zle odbočil a prišli sme na kontrolné stanovište povstalcov,“ opísal situáciu šéfredaktor spravodajstva ČT Michal Kubal.

Dodal, že vtedy „začalo ich martýrium“ a pýtali sa samých seba, čo s nimi bude, kde skončia a či vôbec prežijú.

„Český rozhlas vtedy funguje úplne inak, keď ste v takejto situácii. Moja nálada sa pohybovala na takej sínusoide. Niekedy som mal nádej, že to dopadne dobre a potom som prepadal beznádeji a bolo mi veľmi úzko,“ uviedol český novinár na voľnej nohe Vít Pohanka.

Pre českú diplomaciu to bola úplne nová situácia. Spočiatku veľmi neprehľadná. Stala sa trenažérom nervov, ale aj manuálom ako postupovať do budúcnosti.

„Mal som k dispozícii skvelých kolegov, ľudí z našich tajných služieb. Mal som možnosť konzultovať aj s inými zahraničnými diplomatmi, takže som na to nebol sám. Najhoršie na tom bolo to, že som mal na každé poludnie tlačovú konferenciu, na ktorej som ale nemohol nič povedať,“ vysvetlil bývalý námestník ministra zahraničných vecí ČR Petr Kolář.

Jeden z najsilnejších momentov

Jedným z najsilnejších momentov sa stal ich prílet zachytený desiatkami kamier a fotoaparátov kolegov.

„Ťažko slovami opísať niečo tak silné, keď vidíte človeka a rodinu po tom, ako ste sa pred pár dňami zmierovali s tým, že to už nenastane,“ povedal Michal Kubal.

Vít Pohanka dnes pracuje na voľnej nohe pre Český rozhlas. Petr Klíma stále pôsobí ako kameraman. Michal Kubal šéfuje spravodajstvu ČT.

Svojim kolegom, ktorých vysiela do krízových oblastí, radí jedno: „Žiadna reportáž ani obrázok nestojí za to, aby človek prišiel o život. Vždy je hlavné vrátiť sa späť a dávať na seba pozor.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet